Ribizli szörp: főzés nélkül, hidegen készítve: vitamin tartalma megmarad, viszont kevés tartósítószer kell hozzá, amit felhasználás előtt eltávolíthatsz.

Ribizli szörp

Ribizli szörp recept

Elkészítési idő:

Ribizli szörp hozzávalói

  • 1,5 kg leszemezett ribizli (szárasból vegyél kicsit többet) – villával gyorsan megy
Ribizli leszemezése

Ribizli leszemezése

  • 48 dkg kristálycukor (1 liter ribizli léhez 0,8 kg cukor kell)
  • 1 késhegynyi nátriumbenzoát

Megjegyzések:

  • Ebből a mennyiségből 1 db 7 dl-es üvegnyi szörpöt tusz készíteni – lehet, hogy marad egy kis kóstoló.
  • Természetesen több alapanyagból is dolgozhatsz.
  • A lé eltávolítása után a kinyomkodott ribizliből további cukor hozzáadásával ribizli dzsemet készíthetsz.
  • Ha ezt nem szeretnéd, akkor passzírozd le a ribizlit egy paradicsom-passzírozóval, akkor több lét tudsz kinyerni a gyümölcsből, viszont a passzírozás után megmaradt magokat és héjat már semmire nem tudod felhasználni, akkor az kárbavész.
  • A cukrot mindig a kinyert lé mennyiségéhez számítva add hozzá:  1 liter gyümölcsléhez 80 dkg cukrot. Ez soknak tűnhet, de vedd figyelembe, hogy ebből a sűrű, édes léből vízzel, ásványvízzel hígítva készíted el az italt. Megjegyzem még, hogy hidegen készítve ennél kevesebb cukorral nem fog elállni a szörp. (Ez tapasztalat, mert régebben, amikor a gyerekeim még kicsik voltak, és kész gyümölcslevek még nem voltak ilyen választékban kaphatók, a gyümölcs pedig sokkal olcsóbb volt, mint manapság, sok szörpöt készítettem ribizliből, meggyből, eperből.
  • Manapság, amikor a gyümölcs árak meglehetősen magasak, meggondolandó, hogy megéri-e szörpöt készíteni (hiszen készen is sokféle kapható). Én erről azt gondolom, hogy akkor készíts szörpöt, ha a gyümölcs a kertedben megterem.

Előkészítés

  • A ribizlit szárastól megmosod, szűrőkanálra téve lecsepegteted.

    Ribizli szárasan

    Ribizli szárasan

  • A szárakat eltávolítod. Ezt legkönnyebben és leggyorsabban egy villával teheted meg a képen látható módon.

    Ribizli leszemezése

    Ribizli leszemezése

  • A leszemezett ribizlit leöblíted.

Ribizli szörp készítése

  1. A leszárazott, leöblített ribizlit egy villával összetöröd. (Nagyobb mennyiségek esetén botmixert is használhatsz.)
    Összetörés 1

    Összetörés 1

    Összetörés 2

    Összetörés 2

  2. Ha csak szörpöt készítenél, akkor használj paradicsom-passzírozót, és így az egész ribizliből lét készítesz. (Ebben az esetben arra lehet számítani, hogy akár 1,2 liter lé is lehet belőle.

    Passzírozás

    Passzírozás

  3. Ha ribizli dzsemet is szeretnél, akkor a  ribizlit egy szűrőkanálon egy kicsit megnyomkodva csepegteted le és így az 1,5 kg szétnyomkodott ribizliből közel 6 dl lé lesz.
  4. A ribizli léhez add hozzá a kristálycukrot (1 liter léhez 0,8 kg-ot). Kevergesd, amíg a cukor feloldódik.
    Cukor hozzáadva

    Cukor hozzáadva

    Szörp készen

    Szörp készen

  5. Töltsd tisztára mosott és kiforrázott üvegekbe.
  6. Tégy a tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot.
  7. Zárd le az üvege(ke)t. Elkészültél.

    Ribizli szörp üvegben 1

    Ribizli szörp üvegben 1

Rivizli szörp tárolása, felhasználása

Az üvege(ke)t tedd a tároló helyére (szellős, hűvös helyre). Óvatosan bánj vele, hogy a nátriumbenzoát ne keveredjen össze a szörppel, akkor felhasználás után a lé tetejéről nagy valószínűséggel el tudod távolítani.

Ajándékba is adhatod.

Ribizli szörp üvegben 2

Ribizli szörp üvegben textilfedővel

Felhasználáskor adj hozzá ízlés szerinti mennyiségben ásványvizet.

Ribizli szörp

 

Képek: saját készítésű szörp saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error