Categories Menu

Ribizli lekvár

Ribizli lekvár, vagy ahogy sokan nevezik: ribizlizselé olyan finom, hogy ott kell lennie a kamrád polcán. Ebben a lekvárban nincs mag, ezért még a legfinnyásabbak is élvezhetik.

Ribizli lekvár 1

Ribizli lekvár készítése

Elkészítési idő: 170 perc (ebből munka: 80 perc)

Hozzávalók

  • 2 kg ribizli (ebből lesz 1,4 – 1,5 kg tiszta passzírozott gyümölcs
  • 70 – 75 dkg cukor ( 1 kg passzírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukor)
  • nátrium benzoát tartósítószer (üvegenként késhegynyi), de ez elhagyható

Eszközök:

  • mérleg
  • botmixer
  • kis lyukú paradicsom passzírozó vagy szűrőszita
  • lábosok
  • üvegek tetővel (kb. 1,5 liternyi, lehetőleg kisebb üvegek)
  • keverő és merőkanál

Megjegyzés:

  • Kevesebb cukorral és tartósító szer nélkül is elteheted. Ez esetben kis üvegekbe töltsd, mert felbontás után még hűtőben is viszonylag hamar penészes lehet.

Előkészítés

  • A ribizlit szárastól megmosod, többször váltott vízben, majd gyümölcsmosóban, szűrőkanálban lecsepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  • A bogyókat leszeded a szárról. Ezt leggyorsabban egy villa segítségével tudod megtenni úgy, hogy a szár nélküli ribizli rögtön egy lábosba kerüljön.
    Szemezés 1

    Szemezés 1

    Szemezés 2

    Szemezés 2

Ribizli lekvár főzése

  1. A  ribizli szemeket botmixerrel összetöröd és egy nagyobb lábasban felteszed főni.

    Turmixolás

    Turmixolás

  2. Forrástól számítva 20 perci főzöd. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a magok körül levő zselésítő anyag a lébe kerüljön.

    Főzés 1

    Főzés 1

  3. Átpasszírozod egy megmért súlyú, nagyobb lábosba.

    Passzírozás

    Passzírozás

  4. Megméred és hozzáadod a számított mennyiségű cukrot.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  5. Felforralod és időnként megkeverve addig főzöd, míg egy tányérra cseppentve már nem folyik szét és kihűlve kocsonyás állagú lesz. Gyorsabban láthatod az eredményt, ha a tányért néhány percre a hűtőbe teszed.
    Főzés 2

    Főzés 2

    Csepp próba

    Csepp próba

  6. Amikor kész, a ribizlizselét forrón üvegekbe töltöd, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel.

    Ribizli lekvár üvegekben

    Ribizli lekvár üvegekben

  7. Az üvegeket lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  8. Száraz dunsztba teszed 24 órára.

    Lecsó száraz dunsztolása

    Száraz dunsztolás

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Mosás, leszemezés: 30 perc
  • Előfőzés: 20 perc
  • Passzírozás: 20 perc
  • Főzés (átlagosan): 80 perc
  • Üvegekbe merés, dunsztba tevés: 20 perc

Összesen: 170 perc (ebből munka kb. 80 perc)

Megjegyzés:

  • Ha nem szeretnél tartósítószert alkalmazni, a lezárt üvegeket 5 percre állítsd fejre. Ekkor a lekvár fölött levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

Tárolás

Amikor kész, felcímkézed. A dátumot ne felejtsd el ráírni. Utána a helyére teheted. Annyira finom ez a lekvár, hogy az egyszerű üvegeket “felöltöztetve” karácsonykor, születésnapra akár ajándékba is adhatod.

Ribizli lekvár 3

Ribizli lekvár 

 

A legegyszerűbb lekvárok készítéséről egy másik írásomban olvashatsz.

 

Képek: saját elevésű lekvár régi és nem túl jó felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás