Narancslekvár házilag készíthető úgy is, hogy a gerezdeket elválasztó a hártyákat is eltávolítod. Ehhez elég nagy türelem kell, az eredmény viszont különleges.

Narancs lekvár prémium

Narancslekvár recept

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

  • 60 dkg lehártyázott narancsbél (5 db narancs, kb. 1 kg, héj és hártya eltávolítás után 60 dkg)
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 teáskanál dzsemfix 3:1 vagy 2:1,  befőzőzselé is lehet
Narancsok

Narancsok

Megjegyzések: 

  • Ha a narancs egy kicsit már megszáradt, könnyebben leszeded a hártyákat.
  • A befőzőzselére azért van szükség, mert a narancs bele nem tartalmaz pektint, ami a lekvárt besűrítené.

Előkészítés

  • A narancsról eltávolítod a héját (lehet belőle cukrozott narancshéj), gerezdekre bontod és a gerezdekről egyenként eltávolítod a felületükön levő hártyát. Közben feldarabolod és kiszeded a magokat.
Narancs gerezdek

Narancs gerezdek

Narancs lekvár alap

Lekvár alap

Narancslekvár készítése

  • Ráteszed a narancsra a cukrot, állni hagyod, közben időnként megkevered. A cukor feloldódik a narancsok levében.
Narancs lekvár - cukor hozzáadása

Cukor hozzáadása

  • Belenyomod a fél citrom levét (lehetőleg magok nélkül).
  • Felteszed főni. 10 perc után leveszed a tűzhelyről és botmixerrel pépesíted. Ezt kedved szerint végezheted. Ha szereted a dzsemeket, hagyhatsz benne darabokat is.
Narancs lekvár - pépesítés botmixerrel

Pépesítés botmixerrel

Narancs lekvár - főzés

Főzés

  • Visszateszed főni, és belekevered a zselésítő anyagot. Ha darabos lenne, kis szűrőn nyomogasd szét, hogy ne kerüljenek csomók a lekvárba.
  • A zselésítő anyagok gyártói általában azt ajánlják, hogy csak 5 percig főzd. Szerintem ilyen rövid idejű főzéssel nagyon híg marad a lekvár. Én általában 20-30 percig főzöm (fedő nélkül, hogy a víztartalom egy része elpárologjon), amíg egy kicsit testesebb lesz. Megnézheted egy tányérra cseppentett mintán, hogy mennyire szilárdult meg. Addig főzd, amíg a kedved szerinti sűrűséget eléri.
Narancs lekvár készen

Narancslekvár készen

Csepp-próba

Csepp-próba

  • Forrón üvegekbe mered, lezárás után 5 percre fejre állítod, vagy lezárás előtt késhegynyi nátriumbenzoátot teszel a tetejére (ezt fogyasztás előtt a lekvár legfelső rétegével eltávolítod.
Narancs lekvár üvegben

Narancslekvár üvegben

  • 24 órára száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Héj és hártyák eltávolítása: 60 perc
  • Főzés, turmixolás: 50 perc
  • Üvegekbe szedés, lezárás, dunsztba tétel: 10 perc

Összesen: 120 perc

Tárolás, felhasználás

Tárolás:

  • Hűvös, szellős helyen tárold.
  • Ha ajándékba adod, “öltöztesd fel”!

Narancs lekvár prémium

Megjegyzés: 

Lehetőleg 6 hónap alatt használd fel, mert hosszabb idő után megsötétedik (elég csúnya színe lesz). Ha nyáron szeretnéd használni, áprilisban tedd el, akkor kitart az ősz végéig.

Felhasználás:

  • Teához vajas kenyérre kenve
  • Süteménybe.
Narancs lekvár vajas kenyéren teához

Narancslekvár vajas kenyéren teához

 

Nézd meg a narancsos almalekvár receptjét is!

 

A narancsról itt olvashatsz!

 

Képek: saját készítésű narancs lekvár saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error