Meggylekvár: a meggy egyik eltett változata. Pikáns, savanykás íze miatt szeretjük. Jó vajas kenyéren reggelire, de a süteményeket, palacsintát is különlegessé teheted vele.

Meggylekvár 1

Meggylekvár, meggy dzsem készítése

Hozzávalók

  • 1 kg kimagozott meggy (magozásnál a veszteség 15 – 20 % lesz, ennyivel többet vásárolj)
  • 0,5 kg cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker dzsemfix (2:1) – pektint és tartósító anyagot is tartalmaz
  • 3 db kb. 300 ml-es üveg

Megjegyzések:

  • A meggy vásárlásánál is ügyelj arra, hogy a gyümölcs ne nyomódjon össze. Erre a célra legalkalmasabbak olyan dobozok, amelyek nem nagyon magasak.
  • Szárral szedd a fáról, és szárasat vásárolj.

    Meggy szárasan

    Meggy szárasan

  • Más mennyiségekhez a hozzávalókat számold át.

Előkészítés

  • Először álló, majd folyó vízeben lemosod.
  • A szárakat leszeded, közben a gyümölcsöt is átválogatod. A hibásakat kidobod.
  • Ismételten folyó vízben leöblíted.
  • Kimagozod kézzel, meggymagozóval vagy gem kapoccsal (külső részét felhajlítod, itt tudod megfogni. A hurkos részt a mag mellett benyomod a gyümölcsbe és a magot a hurokkal kiemeled. Kellő gyakorlás után gyorsan fog menni.

    Kimagozva

    Kimagozva

Meggylekvár, meggydzsem elkészítése

  1. Főzöd 15 percig.

    Főzés 2

    Főzés 2

  2. Turmixolod addig, amíg homogén lesz. Ha meggy dzsemet szeretnél készíteni, akkor maradjanak benne gyümölcs-darabok.

    Turmixolás

    Turmixolás

  3. A továbbiakban járj el a pektin tartalmú anyag leírása szerint.

Meggylekvár tartósítószer nélkül

  1. Add a kimagozott meggyhez a cukrot.

    Cukor hozzáadva

    Cukor hozzáadva

  2. Keverd össze.
  3. Főzd 15 percig.

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. Turmixold, amíg homogén lesz.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Folytasd a főzést a cukor feloldódása után addig, amíg a lekvár csepp-próbával nézve eléri a kellő sűrűséget. Ez hosszabb ideig fog tartani.
    Főzés 2

    Főzés 2

    Főzés 3

    Főzés 3

    Lekvár készen

    Lekvár készen

  6. Amikor kész, merd ki üvegekbe – legyenek annyira tele, amennyire csak lehet.
  7. Zárd le és 5 – 10 percre állítsd fejre azokat. Ekkor a kevés levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  8. Utána tedd még egy napra száraz dunsztba.

Elkészítési idő:

  • Mosás, öblítés, szárak leszedése: 15 perc
  • Magozás kézzel: 20 perc (meggymagozóval 8 – 10 perc alatt kész vagy)
  • Főzés pektin tartalmú adalékkal (dzsemfix):  25 perc (pektin nélkül jóval hosszabb, a kívánt sűrűségtől függő)
  • Befejező munkák: 15 perc

Összesen: 75 perc

Tárolás, felhasználás

Teheted vajas kenyérre, töltheted palacsintába, piskótatekercsbe, vagy más süteménybe. Ajándékba is adhatod – szépen felöltöztetve:

Meggylekvár 2

Meggylekvár 

 

Képek: saját befőzés, saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error