Lekvár tartósítószer nélkül: megoldható, nem is túl bonyolult feladat, de néhány feltételt be kell tartanod, hogy sikerüljön: azaz a lekvár ne romoljon meg.

Áfonya lekvár 1

A tartósító anyagok

A tartósító anyagok lehetnek

természetes anyagok:

  • a cukor (a gyümölcsben levő és a hozzáadott)
  • a citromlé

mesterséges készítmények:

A cukor és a citromlé, citromsav nemcsak tartósít, hanem megváltoztatja a lekvárok ízét. A cukor édesít, és ez erősen savanykás gyümölcsök esetében akár előnyös is lehet. A citromlé az édesebb gyümölcsökből készült lekvárokat pikánsabbá tesz, egyes gyümölcsök (pl. alma, birsalma) megbarnulását is gátolja. Ezeket az anyagokat általában nem szoktuk tartósító szereknek nevezni.

Tartósítószerként a mesterséges készítményeket, ezek közül is elsősorban a szalicilt és a nátrium benzoátot szoktuk alkalmazni annak ellenére, hogy a többinek is van tartósító szerepe.

Lekvár tartósítószer nélkül

A lekvár tartósítószer nélküli eltevésénél gyakorlatilag ugyanazok a tényezők játszanak szerepet, mint a cukor nélküli eltevésnél. Itt csak vázlatszerűen felsorolom:

  • tisztaság
  • sterilizálás
  • tárolási és felhasználási szabályok.

Az eltevés lépéseiről szintén ott olvashatsz.

Példák:

áfonya lekvár Áfonya lekvár

alma lekvárAlmalekvár

 

Képek: saját készítésű lekvárok saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error