Categories Menu

Eperlekvár

Eperlekvár: készítése a befőzési szezon kezdete. A lekvár gyorsan elkészül, felhasználhatod vajas kenyérre kenve reggelihez vagy különféle süteményekbe.

Szedd magad eper

Eperlekvár készítése

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül): 200 perc (ebből munka: 80 perc)

Hozzávalók

  • 3 kg eper (ez egy baráti mennyiség – mosás, tisztítás után kb. 2,5 kg lesz)
  • 1 kg kristálycukor (mosott tisztított eper 1 kg-jához 0,4 kg)
  • nátriumbenzoát (elhagyható, viszont nagyon figyelj arra, hogy jól záródó -lehetőleg új – fedőket használj).

Az eper előkészítése eperlekvár befőzéséhez

  • Először megmosod álló vízben. Ha szabadföldi az eper, lehetnek rajta föld-maradványok és ezek eltávolításához kb. 10 perc álló vízben történő áztatás szükséges.
  • Folyó vízben leöblíted, leszeded a zöld leveleket, ismételten leöblíted és egy kb. 5 literes lábosba teszed. (A leveleket megszárítva vízhajtó és tisztító tea készítéséhez tudod felhasználni.) A nagyobb szemeket kettévágod.
  • Botmixerrel az egész mennyiséget finomra mixeled. Hozzáadod a cukrot, többször átkevered, egészen addig, amíg a cukor feloldódik az eper levében. Közben az üvegeket tisztára moshatod.

Az eperlekvár elkészítése

  1. Felteszed főni, időnként megkevered. A főzési idő függ attól, hogy mennyire volt esős az időjárás és attól is, milyen sűrű lekvárt szeretnél.
  2. Amikor a hab már eltűnt az eperlekvár tetejéről, végezz csepp próbát: cseppents kevés lekvárt egy tányérra, és ha kihűlve nem folyik szét, készen is van. Ha sűrűre szeretnéd, még egy kicsit tovább főzheted.
  3. Forrón üvegekbe töltöd.
  4. Tetejére kevés nátriumbenzoátot teszel (ezt fogyasztás előtt el is távolíthatod). Ha ezt nem szeretnéd, a jól lezárt üvegeket 5 percre állítsd fejre. Ezalatt a fedél alatt maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  5. A forrón lezárt üvegeket 24 órára párnákba, plédekbe csomagolva dunsztold ki.
  6. Fontos feliratoznod: tegyél rá Eperlekvár címkét dátummal ellátva és végleges helyére állítod. Szép kis textilfedővel is lefedheted. A képen látható eperlekvár igazán üdítő látvány.

Eperlekvár 1

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Az eper mosása, tisztítása: 20 perc
  • Cukor feloldása az eperben: 120 perc
  • Turmixolás, főzés: 50 perc
  • Üvegekbe töltés, fejre állítás: 10 perc

Összesen: 200 perc (ebből munka: 80 perc)

 

Kiegészítés: Az eper vásárlása

Az epret vásárolhatod

Ha eperlekvárt készülsz befőzni, a bevásárláshoz vigyél magaddal laposabb műanyag dobozokat, mivel zacskókban – főként ha érettebb – könnyen összenyomódik és nagyobb lesz a veszteség.

Javaslatok:

  • az eperlekvár készülhet még keverve más gyümölcsökkel (rebarbara, málna, ribizli)
  • a fúszeres eperlekvár (pl. kakukkfűvel, rozmaringgal, levendulával) igazi különlegesség.

 

Az eperről és befőzéséről itt olvashatsz még:

az eperdzsemről

az eperben levő értékes anyagokról és szedési lehetőségekről

eperszedő helyekről, szedési tanácsokról

az eperrel kapcsolatos érdekességekről

 

Képek: saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Nagyon ínycsiklandó lett. Most én úgy készítettem, hogy tettem hozzá bodza virágot. Csak a szirmokat. Nagyon finom lett.

    2. Szia, Andi!
      A bodzavirág is jó ötlet. Azóta én is alkottam: levendulával és kakukkfűvel készült egy-egy kis üveg. Ezek a változatok is finomak.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás