Categories Menu

Birsalmasajt

Birsalmasajt: mindig vegyes érzelmeket kelt bennem. Egyrészt azért, mert nagyon finom csemege, másrészt a benne levő sok cukor nem egészséges, ezért egyszerre egy-egy falatnál ne többet!

Birsalmasajt 1

Birsalmasajt készítése

Elkészítési idő: 145 perc

Hozzávalók

1 őzgerinchez

  • 2 kg tisztított, feldarabolt birsalma
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 2 db citrom
  • 20 dkg durvára vágott dió
Megjegyzések:
  • Nem lehet megmondani, hogy mennyi birsalma kell a 2 kg tisztított gyümölcshöz, mert – többnyire – hibás részek vannak benne, és hogy mennyi – azt ki tudja. Természetesen nem kell a 2 kg-hoz ragaszkodnod, csak akkor a cukor mennyiségét számítsd majd át.
  • Egyszerre ne főzz nagyobb mennyiséget, mert órákig állhatsz a tűzhely mellett.
  • A citromot ne hagyd ki, mert így nem barnul meg a birsalma és a sok cukor miatt szükség van az édes íz ellensúlyozására.
  • Diót nem feltétlenül kell beletenned, bár dióval jobb.

Előkészítés

  • A birsalmák felületéről ledörzsölöd a bolyhokat és alaposan megmosod.

    Birsalmák tisztítás előtt

    Birsalmák tisztítás előtt

  • Kivágod a csumát és a hibás részeket (meghámozni nem kell).

    Birsalma darabolás

    Birsalma darabolás

  • Feldarabolod.
Megjegyzés:
  • Van, ahol a csumával együtt főzik, akkor viszont át kell passzírozni, ami a csumás birsalmánál elég hosszadalmas művelet.

Birsalmasajt készítése

  1. A birsalmasajt készítése elég hosszadalmas művelet, mert nagyon sűrűre kell főzni. Ha nem elég sűrű, soha nem fog megszilárdulni.
  2. A feldarabolt birsalmára annyi vizet öntesz, amennyi éppen ellepi. Belenyomod az egyik citrom levét, így a birsalma szép világos marad.

    Birsalma főzése

    Birsalma főzése

  3. Addig főzöd, amíg teljesen puha lesz. Villával ellenőrizheted.

    Birsalma megfőzve

    Birsalma megfőzve

  4. Amikor a birsalma megpuhult, leöntöd (nem kiöntöd) róla a vizet. Kevés cukorral jó ivólé lehet belőle. A birsalmákról a vizet még le is csepegteted.
  5. Botmixerrel teljesen péppé töröd. Ha nincs botmixered, átpasszírozod.

    Passzírozás

    Passzírozás

  6. Visszateszed a lábosba , hozzáadod a másik citrom levét és tovább főzöd még hozzávetőlegesen 1 órát. A főzés célja itt a besűrítés, a benne levő folyadék minél nagyobb részének eltávolítása.

    Birsalmapép főzése

    Birsalmapép főzése

  7. Hozzáadod a cukrot. Tovább főzöd még 15  – 20 percig. Közben szinte állandóan keverned kell, mert fröcsög és a sok cukor miatt könnyen odakap az alja.  Akkor elég sűrű, amikor keverés közben látod az edény alját néhány másodpercig. Tányérra cseppentve azonnal dermednie kell. Ez egy kényes pont, mert ezen múlik, hogy megszilárdul-e a massza.

    Birsalmapép főzése 2

    Birsalmapép főzése 2

  8. Add hozzá a vágott diót.
  9. Próbáld megbecsülni a lábos méretéből, hogy menni lett, és annak megfelelően még azon forrón öntsd folpack fóliával kibélelt formába. Legszebb egy őzgerinben. Ha kimaradna, tedd kis tálkákba.
  10. Tedd ki egy alufóliával letakart tálcára száradni. Közben néhányszor fordítsd meg.

    Birsalmasajt száríás

    Birsalmasajt szárítás

  11. A száradás után alufóliába vagy folpackba csavarva tárolhatod.
    Birsalmasajt - csomagolva

    Birsalmasajt – csomagolva

    Elkészítési idő:
    • Birsalma tisztítása, feldarabolása: 30 perc
    • Főzés: 30 + 60 + 15 = 105 perc
    • Turmixolás 5 perc (passzírozás: 25 perc)
    • Formába öntés 5 perc
    Összesen: 145 perc – ha passzírozol: 170 perc ( munka: 90 illetve 110 perc)

Megjegyzés:

A birsalma lekvárral sokkal gyorsabban elkészülsz.

Tálalás

Keskeny szeletekre, kisebb darabokra vágva. Diót tehetsz melléje. (A virág nem ehető, de a barnás színeket nem árt egy kicsit feldobni és jobb nem jutott az eszembe.

Birsalmasajt dióval 2

 

Birsalmasajt recept képek: saját készítésű édesség saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    8 hozzászólás

    1. sziasztok!
      csak annyit szeretnék hozzászólni hogy két dolog nem tettszett!
      kristálycukor: méreg! cukorbetegeknek és gyerekeknek nem ajánlatos!Ajánlatom: 100 % -os nyírfacikorral készítsétek!

      alufólia: Méreg! csak pergamentba csomagoljátok!

    2. Kedves Küchenchef!
      Igazad is van, meg nem is.
      Én is írtam a bevezetőben, hogy a sok cukor nem egészséges. Én sem vagyok a cukor barátja (http://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes-izesites/izesitok/cukor/). De hogy méreg? Ezt azért így nem merném kijelenteni. Nem nagykanállal esszük, hanem mértékkel, kis mennyiségben, néhány kis falatot, csemegeként. Egyébként a cukor az élelmiszer készítmények nagy részében megtalálható, a sokak által kedvelt és rendszeresen fogyasztott üdítő italokról nem is beszélve. Ez sokkal ártalmasabb, mint néha egy-egy falat birsalmasajt. Lehet, hogy a nyírfacukor egészségesebb, de nem tudom, birsalmasajtot lehet-e vele készíteni. Nem vállalkozom a kipróbálására, mert én is nagyon ritkán, és viszonylag kis mennyiségbe készítem – éppen a magas cukor tartalom miatt.
      Csomagolás: lehet, hogy valóban jobb papírba csomagolni, bár nem hiszem, hogy az alufólia itt – mivel hidegen használjuk – olyan nagy baj lenne. Természetesen melegítve más a helyzet. Én sem főzök alumínium edényekben.

    3. Kedves Küchenchef!
      Mielőtt leírnám azt a néhány csodálatos sort, amit megtettél, én azért előtte tájékozódnék!
      Kedves megjegyzésed felüdítette napjaimat!

    4. A nyírfacukor nem cukor, hanem cukoralkohol(xilit), kukoricaszárból állítják elő, semmi köze a nyírfához. Ezen felül a birsalmasajthoz szükséges töménységben olyan hasmenést okoz, hogy ha nincs 10 méteren belül wc, akkor baj van! (Ezt tapasztalatból mondom, pedig csak egy xilittel készült karalábé főzelékből ettem!)
      A nádcukor azonos a répacukorral, a barna cukor meg csak kevésbé tisztított répacukor, melasz is van benne, attól barna.

    5. Kedves Gépész!
      Köszönöm a hasznos és értékes kiegészítést. Örülök, hogy ezt leírtad, mielőtt még valaki kipróbálta volna.

    6. Kedves Cukorellenes! Az előttem kommentelőknek igaza van…a nyírfacukor szép kis hasmenést okozna ilyen mennyiségben…és elárulom azzal nem is lenne ilyen finom az íze!!! A másik a cukor nem MÉREG!!!! Ezt már túlzásba viszik…Én Eritritolt használok ha cukros ételeket készítek fele fele arányban, de nem szeretem viszont muszáj magam miatt, de a családomat nem kívánom megvonni a finom ízektől …. lekvárt, befőtett, ívóleveket, sőt a birs sajtot se készíteném eritritollal, mert megváltoztatja az ízét, és nem sűrűsödik igazán be kevesebb cukorral készítem így is finom de nincs mellék íze, plussz pektint meg nem tennék bele mert a birsnek a legnagyobb a pektintartalma…Kedves Gépész az információ nagyon jó, Örülők, hogy felírta! Lassan meghalunk ha cukorral mérgezzük Magunkat 🙂 Viszont a finom ízekről lemondani? Valamiben meg kell halni…ja és csak annyit mindenkit az mérgezi meg amitől legjobban fél!!!

    7. Végül is van aki a hagyományosat szereti, van aki a reformkonyhát. Részemről a hagyomány híve vagyok, az ilyen technikákat otthonról hozzuk. Egyébként nekem is az a véleményem, hogy ami egy ételbe belevaló, azt bele kell tenni. Talán egy kicsit már túlzásba visszük a riogatást. 100 éve pl. a cukrot tartósítóként is használták, azért tettek mindenbe olyan “őrült” mennyiséget. Nekem is készen van a birsalma sajtom (remélem, lesz ideje megszáradni!!), egy az egy arányban kevertem. Nem hinném, hogy bajom lesz tőle, egyébként sem eszik meg belőle senki akkora adagot egyszerre. Szárításhoz, csomagoláshoz én zsírpapírt használok (bár az sem a régi már). Mindegy, ki hogy készíti, egy a lényeg, jóízűen fogyassza el mindenki!

    8. Én is mindig csodálkozom azon, hogy sokan a lekvárokban levő cukortól irtóznak. Én is jóval kevesebb cukrot használok a lekvárkészítéshez (gyümölcstől függően 30 – 40 dkg-ot 1 kg gyümölcshöz) , mint elődeink. Ennek egyik hátránya, hogy felbontás után hűtőben kell tartani és lehetőleg kis üvegekben eltenni, mert a cukor valóban tartósítást is szolgál. De ezt a nagy cukor nélküliséget én sem értem pont a lekvárok esetében, mert a rágcsálni valókban és az üdítő italokban (ezeket mi egyáltalán nem fogyasztjuk), sőt más élelmiszer készítményekben is bőven van cukor és jóval nagyobb a fogyasztott mennyiség. Sokkal inkább ezekről kellene lemondani, mint arról a kis mennyiségű lekvárban levő cukorról, amit lekváros kenyéren vagy süteményben megeszünk.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás