Birsalmasajt: mindig vegyes érzelmeket kelt bennem. Egyrészt azért, mert nagyon finom csemege, másrészt a benne levő sok cukor nem egészséges, ezért egyszerre egy-egy falatnál ne többet!

Birsalmasajt 1

Birsalmasajt készítése

Elkészítési idő: 145 perc

Hozzávalók

1 őzgerinchez

  • 2 kg tisztított, feldarabolt birsalma
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 2 db citrom
  • 20 dkg durvára vágott dió
Megjegyzések:
  • Nem lehet megmondani, hogy mennyi birsalma kell a 2 kg tisztított gyümölcshöz, mert – többnyire – hibás részek vannak benne, és hogy mennyi – azt ki tudja. Természetesen nem kell a 2 kg-hoz ragaszkodnod, csak akkor a cukor mennyiségét számítsd majd át.
  • Egyszerre ne főzz nagyobb mennyiséget, mert órákig állhatsz a tűzhely mellett.
  • A citromot ne hagyd ki, mert így nem barnul meg a birsalma és a sok cukor miatt szükség van az édes íz ellensúlyozására.
  • Diót nem feltétlenül kell beletenned, bár dióval jobb.

Előkészítés

  • A birsalmák felületéről ledörzsölöd a bolyhokat és alaposan megmosod.

    Birsalmák tisztítás előtt

    Birsalmák tisztítás előtt

  • Kivágod a csumát és a hibás részeket (meghámozni nem kell).

    Birsalma darabolás

    Birsalma darabolás

  • Feldarabolod.
Megjegyzés:
  • Van, ahol a csumával együtt főzik, akkor viszont át kell passzírozni, ami a csumás birsalmánál elég hosszadalmas művelet.

Birsalmasajt készítése

  1. A birsalmasajt készítése elég hosszadalmas művelet, mert nagyon sűrűre kell főzni. Ha nem elég sűrű, soha nem fog megszilárdulni.
  2. A feldarabolt birsalmára annyi vizet öntesz, amennyi éppen ellepi. Belenyomod az egyik citrom levét, így a birsalma szép világos marad.

    Birsalma főzése

    Birsalma főzése

  3. Addig főzöd, amíg teljesen puha lesz. Villával ellenőrizheted.

    Birsalma megfőzve

    Birsalma megfőzve

  4. Amikor a birsalma megpuhult, leöntöd (nem kiöntöd) róla a vizet. Kevés cukorral jó ivólé lehet belőle. A birsalmákról a vizet még le is csepegteted.
  5. Botmixerrel teljesen péppé töröd. Ha nincs botmixered, átpasszírozod.

    Passzírozás

    Passzírozás

  6. Visszateszed a lábosba , hozzáadod a másik citrom levét és tovább főzöd még hozzávetőlegesen 1 órát. A főzés célja itt a besűrítés, a benne levő folyadék minél nagyobb részének eltávolítása.

    Birsalmapép főzése

    Birsalmapép főzése

  7. Hozzáadod a cukrot. Tovább főzöd még 15  – 20 percig. Közben szinte állandóan keverned kell, mert fröcsög és a sok cukor miatt könnyen odakap az alja.  Akkor elég sűrű, amikor keverés közben látod az edény alját néhány másodpercig. Tányérra cseppentve azonnal dermednie kell. Ez egy kényes pont, mert ezen múlik, hogy megszilárdul-e a massza.

    Birsalmapép főzése 2

    Birsalmapép főzése 2

  8. Add hozzá a vágott diót.
  9. Próbáld megbecsülni a lábos méretéből, hogy menni lett, és annak megfelelően még azon forrón öntsd folpack fóliával kibélelt formába. Legszebb egy őzgerinben. Ha kimaradna, tedd kis tálkákba.
  10. Tedd ki egy alufóliával letakart tálcára száradni. Közben néhányszor fordítsd meg.

    Birsalmasajt száríás

    Birsalmasajt szárítás

  11. A száradás után alufóliába vagy folpackba csavarva tárolhatod.
    Birsalmasajt - csomagolva

    Birsalmasajt – csomagolva

    Elkészítési idő:
    • Birsalma tisztítása, feldarabolása: 30 perc
    • Főzés: 30 + 60 + 15 = 105 perc
    • Turmixolás 5 perc (passzírozás: 25 perc)
    • Formába öntés 5 perc
    Összesen: 145 perc – ha passzírozol: 170 perc ( munka: 90 illetve 110 perc)

Megjegyzés:

A birsalma lekvárral sokkal gyorsabban elkészülsz.

Tálalás

Keskeny szeletekre, kisebb darabokra vágva. Diót tehetsz melléje. (A virág nem ehető, de a barnás színeket nem árt egy kicsit feldobni és jobb nem jutott az eszembe.

Birsalmasajt dióval 2

 

Birsalmasajt recept képek: saját készítésű édesség saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error