Birsalma lekvár: különleges édesség. A birsalmát fanyar íze miatt nyersen ritkán szokás fogyasztani.  A gyümölcs magas pektin tartalma miatt ez a lekvár viszonylag gyorsan elkészül.

Birsalma lekvár

Birsalma lekvár recept

Ez a házi birsalma lekvár recept nagyon régi. Felmenőim is így készítették. Lényegében ez egy fűszeres birsalma lekvár, a fahéjtól és szegfűszegtől lesz nagyon finom.

Elkészítési idő (1 kg tisztított gyümölcsből): 105 perc

Kalória tartalma: 230 kcal/100 g

Hozzávalók

  • 1 kg megtisztított feldarabolt birsalma
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • fűszeres víz: 4 szem szegfűszeg, 4 darabka fahéj fél deci vízben felforralva néhány percig

Megjegyzés:

A birs elnevezés kétféle gyümölcsöt takar: van birsalma és birskörte. Ízük azonos, csak az alakjuk különböző, ezért feldolgozásuk azonos. Mindkettőből lehet lekvárt, befőttet, pürét és birsalma sajtot készíteni. Ez a recept tehát birskörtéből is elkészíthető.

A hozzávalók előkészítése

  • Bármit is készítesz a birsből, birsalma befőttet, kompótot, sajtot, lekvárt házilag, az előkészítő munka azonos és mondhatom, hogy a birs befőzésének legnehezebb művelete. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted.
    Birsalma tisztítás előtt

    Birsalma tisztítás előtt

    Birsalma tisztítva

    Birsalma tisztítva

  • A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, nehezen vághatók, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod , mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb.
    Birsalma darabolása 1

    Birsalma darabolása 1

    Birsalma darabolása 2

    Birsalma darabolása 2

  • Elkészíted a fűszeres vizet: fél deci vizet a fűszerekkel felforralsz, utána leszűröd.

A birsalma lekvár készítése

  1. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát,  a citromlét, a cukrot.

    Cukor hozzáadva

    Cukor hozzáadva

  2. Összekevered és fedő alatt lassan főzni kezded. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótolod.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. 20 perc főzés után turmixolod.

    Turmixolás

    Turmixolás

  4. Tovább főzöd (hozzávetőlegesen 40 percig), közben kevered, míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
    Főzés 3

    Főzés 3

    Főzés 4

    Főzés 4

  5. Forrón üvegekbe mered. Az üvegeket lezárod, 10 percre fejre állítod  és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

  • Előkészítés: tisztítás, mosás, darabolás: 30 perc
  • Előfőzés: 20 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Főzési idő: 40 perc
  • Üvegekbe merés: 10 perc

Összesen: 105 perc (ebből a főzési idő: 60 perc)

Megjegyzések:

  • Dióval is nagyon finom. Ha ezt szeretnél készíteni, a főzés vége felé dobj bele ízlésed szerint vágott diót.
  • Mivel főzési ideje nem túl hosszú, energiaigényessége miatt a sütőben, tepsiben történő elkészítését nem javasolom.

Birsalma lekvár tárolása, felhasználása

  • Az üvegeket felcímkézed és száraz, hűvös helyen tárolod. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után hűtőszekrényben kell tartani.
  • A lekvár jótékony hatása részben immunerősítő tulajdonsága (vitaminok, ásványi anyagok), részben a lekvár eszegetése antidepresszáns hatású lehet.
  • Teheted süteménybe, pitébe, de kenyérre kenve is finom, reggelire, uzsonnára. A dió nagyon illik hozzá.

Birsalma lekvár

  • Gasztroajándék: textil tetővel, rafiával lekötve akár ajándékba is adhatod.

Birsalma lekvár

 

A birsről bővebben itt olvashatsz

 

Birsalma lekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error