Categories Menu

Birsalma lekvár

Birsalma lekvár: különleges édesség. A birsalmát fanyar íze miatt nyersen ritkán szokás fogyasztani.  A gyümölcs magas pektin tartalma miatt ez a lekvár viszonylag gyorsan elkészül.

Birsalma lekvár

Birsalma lekvár recept

Ez a birsalma lekvár recept nagyon régi. Felmenőim is így készítették a birsalmából a lekvárt.

Elkészítési idő (1 kg tisztított gyümölcsből): 100 perc

Birsalma lekvár hozzávalói

  • 1 kg megtisztított feldarabolt birsalma
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • fűszeres víz: 4 szem szegfűszeg, 4 darabka fahéj fél deci vízben felforralva néhány percig

Megjegyzés:

A birs elnevezés kétféle gyümölcsöt takar: van birsalma és birskörte. Ízük azonos, csak az alakjuk különböző, ezért feldolgozásuk azonos. Mindkettőből lehet lekvárt, befőttet, pürét és birsalma sajtot készíteni. Ez a recept tehát birskörtéből is elkészíthető.

A hozzávalók előkészítése

  • Bármit is készítesz a birsből, birsalma befőttet, kompótot, lekvárt, sajtot, az előkészítő munka azonos. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted.
    Birsalma tisztítás előtt

    Birsalma tisztítás előtt

    Birsalma tisztítva

    Birsalma tisztítva

  • A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod , mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb.
    Birsalma darabolása 1

    Birsalma darabolása 1

    Birsalma darabolása 2

    Birsalma darabolása 2

  • Elkészíted a fűszeres vizet: fél deci vizet a fűszerekkel felforralsz, utána leszűröd.

A birsalma lekvár készítése

  1. A nagyobb lábos aljára beöntöd a fűszeres vizet. Beleteszed a darabokra vágott birsalmát,  a citromlét, a cukrot.

    Cukor hozzáadva

    Cukor hozzáadva

  2. Összekevered és lassan főzni kezded.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. 20 perc főzés után turmixolod.

    Turmixolás

    Turmixolás

  4. Tovább főzöd (hozzávetőlegesen 40 percig), míg sűrűbbé válik. Ez még csepp-próba nélkül is látszik, nem kell félni, hogy híg marad, mert a birsalmának nagy a sűrűsödést segítő pektin tartalma.
    Főzés 3

    Főzés 3

    Főzés 4

    Főzés 4

  5. Forrón üvegekbe mered. Az üvegeket lezárod, 10 percre fejre állítod  és forrón egy napra száraz dunsztba teszed.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

  • Előkészítés: tisztítás, mosás, darabolás: 30 perc
  • Előfőzés, turmixolás: 20 perc
  • Főzés: 40 perc
  • Üvegekbe merés: 10 perc

Összesen: 100 perc

Megjegyzés:

A birsalma lekvár dióval is nagyon finom. Ha ezt szeretnél készíteni, a főzés vége felé dobj bele ízlésed szerint vágott diót.

Birsalma lekvár tárolása, felhasználása

  • Az üvegeket felcímkézed és száraz, hűvös helyen tárolod. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után hűtőszekrényben kell tartani.
  • Teheted süteménybe, de kenyérre kenve is finom, reggelire, uzsonnára. A dió nagyon illik hozzá.

Birsalma lekvár

  • Textil tetővel, rafiával lekötve akár ajándékba is adhatod.

Birsalma lekvár

 

A birsről bővebben itt olvashatsz

 

Birsalma lekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    15 hozzászólás

    1. Guszta.Birsalma sajtot szoktam csinálni dióval, mandulával.Biztos ez is finom, egy üvegnyivel kipróbálok.

    2. Nagyon jó a lekvár is, abba is lehet diót tenni. Gyorsan elkészül. Az idén én is készítettem birsalma sajtot, most szárad.

    3. Anyósom elkészítette és szerintem ez az év lekvarja!Nagyon nagyon finom!Az egész család imádja és már kértük a következő adagot tőlük!!!

    4. Nem is gondoltam, hogy ez a recept ilyen sikeres lett. Különben nagyon sokan megnézték.

    5. Használjátok gazdagon rácsos linzer készítéséhez, egyedi és nagyon finom:)

    6. Jó ötlet! Legközelebb kipróbálom. Biztosan mások is örülnek neki, mert az idén nagyon kevés volt a sárgabarack.

    7. A recept kiváló, tegnap elkészítettem.Valóban nagyon sűrű,még tettem bele vizet, mert alig lehetett megkavarni.Kis reszelt citromhéjjal még ízesítettem ,ez még pikánsabbá tette.Alig tudtam abbahagyni kóstolást.
      A rácsos linzer jó ötlet.4 kg már feldarabolt gyümölcsből 11 fél litereses üveggel lett.
      Köszönöm…..

    8. Talán meglepő ötlet, de a legfinomabb bejgli, amit ettem, birsalma lekvárral készült. Köszönöm a receptet, átváltok lekvárfőzésre
      , mert már elég a sajtból.

    9. Az ötlet meglepő ugyan, de az idén akár jó tanács is lehet, mivel dió sok helyen alig termett.

    10. gratulálok! nagyon jó recept és szépek a képek is. tavaly kitaláltam a dunsztolás egyszerű módját: a sütőt 50 fokra melegítem, mielőtt berakom az üvegeket, kikapcsolom. a sütőben dunsztolok, “kéznél” van, nem kell kerülgetni és ugyanolyan jó, mint a párnák közti módszer, egyetlen sem romlott meg.

    11. Köszönöm. A sütőben való dunsztolás – bár pénzbe kerül – nagyon praktikus megoldás, hiszen nem kell az üvegeket takargatni. A bátrabbak már nem is dunsztolnak, mert az üvegek (forró lekvárral való megtöltésével és fejre állításával a sterilizálás lányegében megtörténik. Ha megromlik valami, akkor nem jól zárt az üveg.

    12. Most fogom késziteni, Birs hámozása folyamatban, füszereslé kész. A főzés. Meglátom milyen lesz, remélem sikerülni fog.
      Tavaly készitettem, de nem igy.

    13. Biztos vagyok benne, hogy szeretni fogjátok!

    14. Idén késő nyáron költöztem be a házba, és a kertbe van két birsalma fa, amit eddig mostohán kezeltem. Ma felszedtem, ami már rohadt, azt zsákoltam, és tanácstalanul nézegettem szegény termést. Na de most, akkora kedvem lett csinálni, hogy alig várom a holnapot. Köszönöm, ez jó lesz nagyon a családnak.

    15. Kíváncsi vagyok, hogy sikerült?
      Jövőre figyelj majd a fáidra, mert a birsalmából sok finomságot lehet készíteni. A szokásos dolgokon kívül nagyon finom a sült birsalma és a birsalmás pite is. Mindkettő receptjét megtalálod az oldalamon, ha az oldalsáv tetején levő keresőbe beírod és a keresésre kattintasz.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás