Categories Menu

2017. augusztus 9. | Téma: Lekvár | 0 hozzászólás

Almalekvár

Almalekvár: általában nem készítjük, mert friss almát egész évben lehet enni. Nagyobb mennyiségű termés vagy tárolt alma (sokan bevásárolnak télre nagyobb mennyiséget) elkezd romlani. ilyenkor jól jöhet olyan recept, amelynek segítségével a hibás almák feldolgozhatók. Hát ez ilyen – és más hozzávalóval kiegészítve akár finomság is lehet belőle.

Almalekvár 1

 

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Tisztítás, mosás, hámozás, szeletelés: 20 perc
  • Előfőzés, turmixolás: 25 perc
  • Főzés: 60 perc
  • Befejező munkák 15 perc

Összesen: 120 perc

 

Almalekvár készítése

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott, feldarabolt alma magház nélkül (pl. jonatán, jonagold, idared)

    Alma

    Alma

  • 1 db citrom
  • 20 – 30 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 – 3 db kisebb üveg

Megjegyzés:

Természetesen a fenti mennyiség többszörösét is elteheted.

Előkészítés

  • Az 1 kg feldarabolt almához kell kb. 1,3 kg alma. Ha már vannak benne hibás darabok, akkor több.
  • Négybe vágod, kiveszed a magházat, a hibás darabokat kivágod, lehámozod (más sorrendben is elvégezheted ezt a munkát), darabokra vágod. Beleteszed egy 2 -3 literes lábosba. Rányomod a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.

    Alma hámozása

    Alma hámozása

  • A citrom héját is belereszelheted.

Az almalekvár elkészítése

  1. A cukrot rászórod az előkészített gyümölcsre, és az egészet összekevered.
    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  2. A gyümölcsök és cukor keverékét fedő alatt lassan elkezded melegíteni, hogy levet eresszen.
  3. Amikor már van lé az edény alján, az egészet forrásig melegíted és fedő nélkül főzöd 20 percig.
  4. Botmixerrel pürésíted és tovább főzöd. (Sajnos, többször, a végén állandóan kevergetni kell, mert különben – mint minden püré – eléggé fröcsköl.
  5. A kívánt sűrűséget csepp-próbával ellenőrizheted. Cseppents a lekvárból egy nagyobb cseppet tányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön.
  6. Amennyiben nem elég sűrű, főzd tovább addig, amíg a kívánt sűrűséget eléred.

    Kész almalekvár

    Kész almalekvár 

  7. Amikor besűrűsödött, merd ki üvegekbe ügyelve arra, hogy csak kevés levegő maradjon a lekvár fölött.

    Üvegekben

    Üvegekben

  8. Zárd le az üvegeket.
  9. 5 – 10 percre állítsd fejre. Ekkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  10. Tedd egy napra száraz dunsztba.

Változat:

Nagyon finom narancsos almalekvárt készíthetsz, ha a fenti hozzávalókhoz még hozzáteszed 1 db narancs feldarabolt belét és reszelt héját.

Tárolás, felhasználás

  • Címkézd fel a lekvárt. Ez nagy segítség lehet akkor, ha nem fogy el egy év alatt.
  • Tárold hűvös, szellős, lehetőleg sötét helyen.

Ha szépen “felöltözteted”, akár ajándékba is adhatod.

Almalekvár 2

Almalekvár 2

Almalekvár 3

Almalekvár

 

 

Érdekelhet még: narancslekvár.

 

Képek: saját befőzés, saját képek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás