Categories Menu

Befőzés cukor nélkül

Befőzés cukor nélkül – sőt tartósítószer nélkül: ez lenne az ideális. Mostanában sok helyen felmerül a kérdés: hogyan lehet ezt megoldani, milyen feltételekkel?

Birsalma lekvár cukor nélkül 1

Nagyanyáink még nagyon nagy biztonsággal végezték a befőzést: sok cukorral és szalicillal dolgoztak. Ahhoz, hogy megnézzük, hogy ebből a nagy biztonságból – amelynek másik véglete a befőzés cukor és tartósítószer nélkül – mit tudunk engedni. Nézzük meg először a romlás okait.

Mi okozza az ételek, befőttek, lekvárok romlását?

A levegőben parányi, szabad szemmel nem látható élőlények vannak, amelyeknek gyűjtő neve: mikroorganizmusok. Kedvező körülmények között (ilyen az élelmiszerek jelenléte és a szobahőmérséklet) szaporodni kezdenek és az élelmiszer megromlik (rohad, penészedik, erjed).  Hogy ez ne történjen meg, el kell őket pusztítani

Mi történik a befőzésnél?

  • hőkezeled a gyümölcsöt, zöldséget 100 fok körüli hőmérsékleten (főzés, száraz vagy nedves dunsztolás)
  • hőkezeled az üvegeket és egyéb eszközöket (merőkanál, szűrőszita, stb. – pl. sütőben: ha sok üveg van,  vagy forró vízzel: ha csak néhány üvegről van szó – ez esetben a sütő működtetése nem gazdaságos)
  • légmentesen lezárod az üvegeket és tovább hőkezeled (amíg száraz vagy nedves dunsztban ki nem hűlnek
  • tisztán tartod a környezetet, ahol a befőzést végzed.

Ha mindent tökéletesen elvégzel, az eltett gyümölcs vagy zöldség nem romolhat meg akkor sem, ha a befőzés cukor és tartósítószer nélkül történt. Sajnos, ez házi körülmények között nagyon nehezen valósítható meg. Még akkor is így van, ha Te azt gondolod, minden megtettél. Elég a tetőn egy parányi rés, vagy más hiba és elveszik a befektetett pénz és munka.A tökéletest legjobban a nedves dunsztolás közelíti meg.

A lekvárfőzésnél már az üvegek és egyéb eszközök fertőtlenítésével is lehet probléma. A romlás itt legbiztosabban úgy kerülhető el, ha

  • Ép, egészséges gyümölcsöt főzöl be.
  • Tisztán kezeled az üvegeket, zárófedőket, merőkanalakat, egyszóval mindent, ami a lekvárral érintkezni fog.
  • Megfelelő mennyiségű cukorral teszed el (A cukor is tartósít), 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot téve a lekvár garantáltan nem romlik meg. A befőzés cukor nélkül témájában kikerülhetetlen a hagyományos, sűrű, cukor nélkül főzött szilvalekvár. Én személy szerint az ilyen megáll a kanálban a lekvár, ha a kanalat megfordítod – lekvárokat nem szeretem. A múlt évben tettem el ilyen módon szilvalekvárt, de az csak pl. derelyébe, leveles vagy hájas tésztába jó. Ez a módszer a szilvánál megy, de próbálj meg málnából vagy eperből ilyen lekvárt készíteni. Végül is Te döntöd el, milyen módon főzöl be. Kísérletezhetsz is egy-két üveggel, így a saját körülményeid figyelembevételével tudsz tapasztalatokat gyűjteni).
  • A lekvárfőzésnél a lekvár teteje alatt marad egy kis levegő. Ennek csírátlanítását úgy végezheted el, hogy lezárás után az üveget fejre állítod és csak 5-10 perc után állítod vissza.

 

Befőzés cukor nélkül - szilvalekvár

 

Több helyen olvastam az interneten, de ismerősöktől is hallottam, hogy a cukor és tartósítószer nélkül eltett, rövid ideig főzött lekvárok megromlottak. Ha nem is romlik meg, felbontás után viszont még hűtőszekrényben is néhány nap után. Tehát gyorsan el kell fogyasztani.

Kiegészítés a befőzés cukor nélkül témájához

Lehet, hogy ezért egyesek megköveznek majd!

Az a lekvármennyiség, amit egy-egy alkalommal elfogyasztunk (lekváros kenyér, palacsinta, lekváros sütemények, stb…) nem fogja felborítani a szervezeted cukor-háztartását, sőt még meg sem fogsz hízni tőle. Nem kell kanálszám enni. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ilyen szempontból az üdítő italok és azok az élelmiszer-készítmények, amelyek cukrot (és sok esetben tartósítószert is) tartalmaznak. Inkább ezekből fogyassz kevesebbet, igyál több vizet, sokkal jobban jársz. (Anyáink, nagyanyáink is használtak cukrot (méghozzá elég sokat: 1 kg gyümölcshöz 1 kg-ot) és tartósítószert (akkor még a szalicílt) a befőttek és lekvárok készítésénél. Neked milyen problémád lett ebből? Úgy gondolom ez a cukor és tartósítószer nélküli lekvár-trend is a túlzások közé tartozik, mint sok más egyéb dolog, amiről most divat beszélni, de néha elég nehéz alaposan megindokolni.

 

Te mit gondolsz minderről?

 

A befőzés cukor nélkül képek: saját felvétel

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    6 hozzászólás

    1. Szia/Sziasztok!
      Évek óta teszek-el ezt-azt tartósítószer nélkül. Úgy érzem elég jó hatékonysággal.
      Szerintem a lényeg a hőkezelés.
      Az üvegeket mosogatás után beteszem kb. fél percre a mikróba. Garantáltan elpusztít minden élőt. ( Az élelmiszereinkkel is ezt teszi.) A gumis fedőket kifőzöm és mindkettőt levegőn szárítom, persze tiszta konyharuhán.
      Ha főzött dolgokat teszek el (lecsó, lekvár…)akkor a használt merőkanalat benne hagyom néhány percre a lekvárban, az alatt “fertőtlenedik”. Az üveget, miután teletettem (amennyire lehet csurig), tetővel együtt néhány percre fejre fordítom, hogy a szája környékén se maradhasson semmi baci, aztán száraz dunsztba teszem míg ki nem hűl. Így nem kell se tartósító, se cukor, viszont csak néhány napig áll el hűtőben. Az eltartást meghosszabbíthatjuk, ha kis olajat teszünk a tetejére, így elzárjuk a levegőtől.
      Befőtteket kevés cukorral nedves dunsztba teszem, úgy,hogy az elején csak félig vannak zárva az üvegek, így tisztítja meg a gőz az üvegek száját is. Viszont utána azbeszt kéz kell a lezárásukhoz! Nekem működik tartósítószer nélkül is. A cukor nélküli befőtteltevéssel idén próbálkozom, az eredményről majd jövőre:-))
      És befejezésül arról, hogy anyáink is használtak… Sajnos igen kevés olyan anyám korabeli nőt és férfit ismerek, akinek ne lenne állandó gyógyszere, allergiája stb. Vajjon mitől? 🙂

    2. Szia, Zita!
      Köszönöm a hozzászólást.
      Szerintem is a hőkezelésen és a tisztaságon múlik minden. A lekvárokhoz én is hasonlóképen készítem elő az üvegeket, viszont felbontás után nem fogy el nagyon gyorsan, ezért én a cukrot nem mertem eddig elhagyni. A merőkanállal is hasonlóképen teszek, mint te, a forró lekvárban tartom. A befőtteket nedves dunsztolással szoktam tartósítani, így ott a hőkezelés tökéletes lehet.
      Hogy az idősebb generáció miért szed gyógyszereket, az nagyon összetett kérdés lehet. Fogyaszthattak konzerveket is, hiszen az ő fiatal korukban még nem volt ennyire nyilvánvaló, hogy mindig meg kell nézni, mi van az üvegekben (akkor még fel sem tűntették a pontos összetételt. Továbbá nekem olyan tapasztalatom is van, hogy az orvosok – sajnos – sokkal könnyebben felírnak egy gyógyszert, minthogy a “beteg” figyelmét felhívnák arra, hogy a megoldás egyes esetekben életmódváltoztatás is lehet.
      Az üvegek fejreállításával kapcsolatban nemrég olvastam, hogy probléma lehet a műanyag tetők adalékaival. Erről nem szeretnék most részletesen írni, mert szerintem egy, még nem alátámasztott információn alapul. Talán majd fény derül erre a kérdésre is előbb-utóbb.
      Reméljük, hogy ebben a kérdésben kialakul egy optimális eljárás, amelyet mindnyájan követhetünk.

    3. Lekvárbefőzésnél betöltés-lezárás utáni fejre állítás nagyon nem jött be, mert később iszonyú nehéz felnyitni. Üvegelmosás-öblétés-fejjel lefelé kicsorgatás – négy üveg egy perc mikrómax – fedő főzése min 15 percig, csipesszel a betöltés után ráhelyez, gumi bevonatú textil kesztyűvel jól meghúz – nagykosár kibélel régi hálózsák+nagy kukászsák – szorosan sorolva – betakarva+pléddel – két napig dunszt – biztos siker!!!!!!
      Ha aztán később a felbontásra ítélt befőttes üveg zárókupakja ráfeszül, keményen, élesen kopog, kicsit aláfeszítve szisszen, akkor tuti jó, ha pufog és feszegetés nélkül lecsavarható, akkor megette a fene!

    4. Kedves Ferenc!
      Köszönöm a kiegészítést, hiszen itt is igaz, hogy több út is vezet Rómába. Bizonyos keretek között mindenki úgy főzi be az alapanyagokat, ahogy neki legjobban megfelel. A Te módszered is rendben van, még én is szoktam hasonló módon eltenni, dunsztolni.
      Üdvözlettel
      Pap Zsuzsa

    5. Én most először próbálkoztam lekvár készítésével, pont azért, hogy cukormentes legyen, mivel az inzulinrezisztencia miatt nem ehetek hozzáadott cukrot semmilyen mennyiségben. A tartósítást eritrittel oldottam meg (remélem), mivel gombaölő hatású. Hogy valójában mennyire lesz tartós az így készített lekvár, majd kiderül, bízom benne, hogy nem romlanak meg 🙂

    6. Kedves Mercédesz!
      Most tudok válaszolni, mert a gépem szervizben volt.
      Sajnos, az édesítőkkel való lekvár-eltevésben semmi gyakorlatom nincs, így ebben nem tudok tanácsot adni.
      Azt tudom ajánlani, tégy próbát kis mennyiségekkel. Ha beválik, akkor lehet nagyobb mennyiségekkel dolgozni.
      Cukor nélkül lehet lekvárt eltenni, nem az eltevéssel van a probléma, hanem 1-2 nap után a felbontott lekvár még hűtőszekrényben is megpenészesedik. Talán a nagyon kicsi üvegek lennének a megoldás. Ilyen esetben azonban – mivel a cukor is tartósít, nagyon tisztán – sterilen – kell dolgozni és az üvegeknek is tökéletesen kell záródniuk.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás