Narancsos birsalma dzsem: a két gyümölcs együtt különleges ízű finomság. Narancsos birsalma lekvárt is készíthetsz így, főzés után pépesítéssel.
Narancsos birsalma dzsem recept – igazi különlegesség
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
- 1,5 kg tisztított, hámozott, feldarabolt birsalma (nem lehet megmondani, mennyiből lesz)
- 3 db nagy narancs (0,5 kg darabolt narancsbél lesz belőle és kell a reszelt héja)
- 60 dkg cukor
- 1 teáskanál citromsav
- 1 db citrom
- 8 db fahéj (kisebb darabok)
- 8 db szegfűszeg
Bevásárlólista
- 2 kg szép egészséges birsalma
- 3 db narancs
- 1 kg kristálycukor (60 dkg kell)
- 1 tasak citromsav
- 1 db citrom
Emlékeztető: darabos fahéj, szegfűszeg
Megjegyzések:
- Ha tisztán dolgozol, és légmentesen záró üvegekbe teszed, nem kell tartósítószert használnod. Ha ez nem lehetséges, késhegynyi nátrium benzoátot tégy az üvegekbe tett lekvár tetejére (amit felhasználás előtt akár a felső réteg leszedésével el is távolíthatsz. Ilyenkor a fejre állításnak nincs értelme.
- Az üvegeket a lekvárfőzés közben előkészítheted. Kimosod, majd egy nagyobb fazékban forró vízbe teszed néhány percre. Utána kiszeded (használj pl. húsfogót), fejre állítva tiszta konyharuhára teszed. Felhasználás előtt néhány perccel a talpára állítod.
Előkészítés
- A birsalmáról a külső felületén levő bevonatot kézzel ledörzsölöd. Vágódeszkán éles késsel negyedekbe vágod, a magházat és a hibás részeket kivágod, lehámozod, majd feldarabolod. Részletesen egy másik cikkemben olvashatod.
- A narancsok héját lereszeled. Belét gerezdekbe szeded, majd feldarabolod.
Narancsos birsalma dzsem készítése
- Fűszeres víz készítése: a fahéjat és szegfűszeget fél dl vízzel felforralod és leszűröd.
- A feldarabolt birsalmát egy megfelelő méretű lábasba teszed.
- Ráteszed a cukrot és a fűszeres vizet, összekevered. Állni hagyod fél óráig. Közben kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
- Forrásig melegíted, fedő alatt addig főzöd, amíg a birsalma megpuhul. Ez kb. fél óra lesz (függ a birsalma érettségétől, keménységétől).
- Hozzáadod a narancsdarabokat és a narancshéjat. Összekevered.
- Botmixerrel összetöröd. Ha dzsemet szeretnél, darabosra hagyod, ha lekvárt, simára mixeled.
- Összefőzöd még 15 percig. Ezzel a dzsem vagy lekvár el is készült.
- Forrón üvegekbe teszed. Lezárod.
- 10 percre fejre állítod.
- Száraz dunsztba teszed 1 napra.
Elkészítési idő:
- Birsalma előkészítése: 30 perc
- Narancs előkészítése: 15 perc
- Fűszeres víz készítése: 5 perc
- Cukor felolvasztása a leves gyümölcsben: 30 perc
- Lekvár főzése több részletben: 45 perc
- Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
Összesen: 140 perc
Tárolás, felhasználás
Tárolása szellős, hűvös helyen történjen.
Reggelihez vajas kenyérre kenve nagyon finom. Süteményekbe is teheted. Ajándékba is adhatod.
Képek: saját készítésű dzsem saját felvételei.
Imadom a receptjeiket,koszonet erte….