Narancsos birsalma dzsem: a két gyümölcs együtt különleges ízű finomság. Narancsos birsalma lekvárt is készíthetsz így, főzés után pépesítéssel.

Narancsos birsalma dzsem

Narancsos birsalma dzsem recept – igazi különlegesség

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

  • 1,5 kg tisztított, hámozott, feldarabolt birsalma (nem lehet megmondani, mennyiből lesz)
  • 3 db nagy narancs (0,5 kg darabolt narancsbél lesz belőle és kell a reszelt héja)
  • 60 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 db citrom
  • 8 db fahéj (kisebb darabok)
  • 8 db szegfűszeg

Megjegyzések:

  • Ha tisztán dolgozol, és légmentesen záró üvegekbe teszed, nem kell tartósítószert használnod. Ha ez nem lehetséges, késhegynyi nátrium benzoátot tégy az üvegekbe tett lekvár tetejére (amit felhasználás előtt akár a felső réteg leszedésével el is távolíthatsz. Ilyenkor a fejre állításnak nincs értelme.
  • Az üvegeket a lekvárfőzés közben előkészítheted. Kimosod, majd egy nagyobb fazékban forró vízbe teszed néhány percre. Utána kiszeded (használj pl. húsfogót), fejre állítva tiszta konyharuhára teszed. Felhasználás előtt néhány perccel a talpára állítod.

Előkészítés

  • A birsalmáról a külső felületén levő bevonatot kézzel ledörzsölöd. Vágódeszkán éles késsel negyedekbe vágod, a magházat és a hibás részeket kivágod, lehámozod, majd feldarabolod. Részletesen egy másik cikkemben olvashatod.
  • A narancsok héját lereszeled. Belét gerezdekbe szeded, majd feldarabolod.
    Feldarabolt narancsbél

    Feldarabolt narancsbél

    Reszelt narancshéj

    Reszelt narancshéj  

Narancsos birsalma dzsem készítése

  1. Fűszeres víz készítése: a fahéjat és szegfűszeget fél dl vízzel felforralod és leszűröd.

    Fűszeres víz

    Fűszeres víz

  2. A feldarabolt birsalmát egy megfelelő méretű lábasba teszed.

    Megtisztított, feldarabolt birsalma

    Megtisztított, feldarabolt birsalma

  3. Ráteszed a cukrot és a fűszeres vizet, összekevered. Állni hagyod fél óráig. Közben kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
    Lecukrozva

    Lecukrozva

    Főzés előtt

    Főzés előtt

  4. Forrásig melegíted, fedő alatt addig főzöd, amíg a birsalma megpuhul. Ez kb. fél óra lesz (függ a birsalma érettségétől, keménységétől).
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 3

    Főzés 2

  5. Hozzáadod a narancsdarabokat és a narancshéjat. Összekevered.
    Birsalma és narancs

    Birsalma és narancs

    Birsalma és narancs összekeverése

    Birsalma és narancs összekeverése

  6. Botmixerrel összetöröd. Ha dzsemet szeretnél, darabosra hagyod, ha lekvárt, simára mixeled.

    Mixelés botmixerrel

    Mixelés botmixerrel

  7. Összefőzöd még 15 percig. Ezzel a dzsem vagy lekvár el is készült.

    Narancsos birsalma főzése

    Narancsos birsalma főzése

  8. Forrón üvegekbe teszed. Lezárod.

    Narancsos birsalma dzsem üvegben

    Narancsos birsalma dzsem üvegben

  9. 10 percre fejre állítod.
  10. Száraz dunsztba teszed 1 napra.

Elkészítési idő:

  • Birsalma előkészítése: 30 perc
  • Narancs előkészítése: 15 perc
  • Fűszeres víz készítése: 5 perc
  • Cukor felolvasztása a leves gyümölcsben: 30 perc
  • Lekvár főzése több részletben: 45 perc
  • Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc

Összesen: 140 perc

 

Tárolás, felhasználás

Tárolása szellős, hűvös helyen történjen.

Reggelihez vajas kenyérre kenve nagyon finom. Süteményekbe is teheted. Ajándékba is adhatod.

Narancsos birsalma dzsem 1

Narancsos birsalma dzsem 1

Narancsos birsalma dzsem 3

Narancsos birsalma dzsem 2

 

Képek: saját készítésű dzsem saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error