Birsalma dzsem: hasonló a birsalmalekvárhoz. A különbség az, hogy a dzsem darabos, a lekvár pedig homogén. Ha jobban kedveled a dzsemet, itt a recept.

Birsalma dzsem 1

Birsalma dzsem recept

Elkészítési idő: 115 perc

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított, hámozott birsalma
  • 0,4 kg cukor
  • 1/2 dl fűszeres víz (néhány szem szegfűszeg, fahéj, néhány darab citromhéj vízben kifőzve)

Előkészítés

  • A birsalmákat megtisztítod, lehámozod, kisebb darabokra vágod.
Birsalma tisztítás előtt

Birsalma tisztítás előtt

Birsalma megtisztítva

Birsalma megtisztítva

  • Elkészíted a fűszeres vizet.
    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

    Fűszeres víz

    Fűszeres víz

Birsalma dzsem készítése

  1. A feldarabolt birsalmákat egy nagyobb lábasba teszed.
  2. Ráöntöd a fűszeres vizet.
  3. Forrásig melegíted és főzöd 20 percig.

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. Hozzáadod a cukrot, elkevered és további 20 percig főzött. Ezalatt a birsalma megfő, egy része darabos marad. Ha túl darabosnak találod, villával összetörheted vagy botmixerrel aprítsd addig, amíg a számodra megfelelő darabosságot eléri.

    Főzés 2

    Főzés 2

  5. Forrald fel és forrón tedd üvegekbe.
  6. Az üvegeket zárd le és állítsd fejre 10 percre. Azalatt az üvegben maradt levegő átbuborékol a lekváron és sterilizálódik.
  7. Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Megjegyzés:

a képen két kisebb üveget látsz, mivel én 800 g tisztított, hámozott birsalmát tettem el.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Birsalma tisztítása, darabolása: 25 perc
  • Főzés fűszeres lével: 20 perc
  • Főzés cukorral: 20 perc
  • Üvegekbe töltés, lezárás, száraz dunsztba tevés: 10 perc

Összesen: 115 perc

Tárolás, felhasználás

  • Vedd ki a száraz dunsztból. Címkézd fel (név, dátum).
  • Hűvös, szellős helyen tárold. Még jobb, ha sötétbe tudod tenni, mert akkor a dzsem szép világos marad.
  • Ajándékba is adhatod. Ez esetben készíts rá textil fedőt.

    Birsalma dzsem üvegben

    Birsalma dzsem üvegben

 

Birsalma dzsem képek: saját készítésű dzsem saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: