Szilva chutney: az indiai konyha alkotása, amely előszeretettel alkalmazza a csípős ízeket – tőlünk eltérően – még a gyümölcsökből készülő ételeknél is.

Szilva chutney - Kacsával és krumplipürével tálalva

Szilva chutney készítése

Elkészítési idő: 45 perc

  • 1 kg szilva (vásárlásnál figyelj arra, hogy se túl kemény, se túl puha ne legyen
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt csili
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt, vagy friss reszelt gyömbér
  • néhány szem kardamom (ha éppen nincs otthon, ne szaladgálj utána, anélkül is nagyon finom lesz)
  • 0,5-1,0 dl vörösbor vagy vörösborecet (ízlés dolga)
  • 2 gerezd aprított fokhagyma (feltételes, nem mindenki szereti a fenti fűszerekkel.

Előkészítés

  • A szilvát megmosod, kimagozod és fél darabokra szeded.
  • A gyömbért lereszeled, a kardamomot mozsárban összetöröd

Elkészítés

  • A szilvát egy lábosba teszed. Ráöntöd a vörösbort és rászórod a fűszereket: a csilit, az őrölt fahéjat, gyömbért, őrölt kardamomot és ha úgy döntöttél, hogy fokhagymát is teszel bele, akkor azt is.
  • Felteszed főni. Felforralod, 15 – 20 percig főzöd – annyira, hogy a fél szilvák ne főljenek szét. Szétfőzheted jobban is, ez is ízlés dolga. Nekem a fél szilvákkal jobban tetszik.

 

Szilva chutney - Hozzávalók

 

Szilva chutney - Hozzávalók összekeverve

 

Szilva chutney - Hozzávalók megfőzve

Elkészítési idő:

  • Szilva kimagozása, félbe szedése: 15 perc
  • Gyömbér lereszelése, kardamom porítása: 10 perc
  • Főzés: 20 perc

Összesen: 45 perc

A szilva chutney tálalása, felhasználása

Hús ételek mellé kiváló.

  • Fogyasztható frissen –  sült kacsacombhoz láthatod a képen.

Szilva chutney - Tálban

 

Szilva chutney - Kacsával és krumplipürével

  • Elteheted télre száraz dunsztban. Ez esetben tárold száraz, hűvös helyen.

Szilva chutney - üvegben

 

Képek:saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: