Categories Menu

Paradicsom chutney

Paradicsom chutney: rántás nélküli, kissé darabos paradicsom mártás Alapfűszerei a hagyma, cukor és ecet. További fűszerek – tetszés szerinti mennyiségben.

Paradicsom chutney
Paradicsom chutney készítése

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db csili paprika (használhatod a magyar apró csípős paprikát is)
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag (elhagyható)
  • 2 evőkanál cukor (lehet barna)
  • 1 teáskanál só
  • 2 babérlevél
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom (vagy néhány levél friss apróra vágva)
  • 2 – 3 evőkanál ecet (lehet balzsamecet, de ettől sötétebb színe lesz a chutneynak)

Megjegyzés:

Cukkiniből is készítheted.

Előkészítés:

  • A paradicsomok héját bevágod, forró vízbe dobod egy percre, kiszeded, és a héját eltávolítod, majd feldarabolod.
  • A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagyma prést is használhatsz). A koriander magot (amennyiben teszel bele) mozsárban szétdörzsölöd. Ha friss bazsalikomot használsz, apróra vágod.
  • A csili paprikákat a csuma eltávolítása után felaprítod (egészben is beleteheted, de akkor a mixelés előtt szedd ki).

Paradicsom chutney elkészítése:

  • A feldarabolt hozzávalókat egy lábosban a fűszerekkel (kivétel a cukor és az ecet) összekevered. Vizet nem kell alája tenned, mert a paradicsom levet ereszt.

    Paradicsom chutney

    Hozzávalók

  • 30 perc alatt puhára főzöd.
  • Botmixerrel mixeled, de kicsit darabos is maradhat (ez ízlés dolga, te döntöd el, mennyire pépesíted). Hozzáteszed a cukrot és ecetet (a mennyiségeket ízlés szerint változtathatod) és ismételten felforralod.

    Paradicsom chutney

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (zöldségek felaprítása): 15 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Mixelés: 5 perc
  • Felforralás cukorral, ecettel: 5 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)

Felhasználás

Tálalás:

Tálalhatod melegen, sült húsok mellé mártogatósnak.

Paradicsom chutney

Paradicsom chutney

 

A paradicsom chutney tartósítása:

  • Tartósíthatod: forrón üvegekbe mered, légmentesen lezárod, 10 percre fejre állítod és egy napra száraz dunsztba teszed (a fenti mennyiségekből 2 kis üvegnyi lesz).
  • Azt is megteheted, hogy egy részét felhasználod, a többit tartósítod.

 

Elkészítenéd? – Nagyon finom és különleges.

 

Képek: a paradicsom chutney saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Ez egy jo recept

    2. Megfogom probalni a fenti receptet

    3. Köszönöm!

    4. Biztosan sikerülni fog!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás