Szilva befőtt: a befőtt készítéséhez keményebb szilva kell, mint a lekvárokhoz, ezért a gyümölcs kissé savanykás íze miatt cukor nélkül nem igazán jó. Fűszerezni lehet fahéjjal, szegfűszeggel.

Szilva befőtt

Szilva befőtt recept

Elkészítési idő: 3 üveghez 75 perc

Hozzávalók

üvegenként

  • kb. 4o dkg szilva (kemény, félérett)
  • kb. 2,5 – 3 dl felöntőlé (készítése:  1 liter vízben  35 dkg cukrot oldasz fel)
  • fűszerek: üvegenként darabka fahéj és 1 szem szegfűszeg
  • késhegynyi nátriumbenzoát (ha minden előrásszerű, akkor el is hagyható)
  • befőttes üvegek (lehetőleg egyformák, mert akkor könnyebb a felöntőlé mennyiségét meghatározni).

Megjegyzések:

  • A fenti hozzávalók alapján könnyen megtervezheted, hány üveggel szeretnél eltenni és aszerint számítod ki a mennyiségeket.
  • A hozzávalókat nem lehet pontosan megmondani, mert függ az üvegek méretétől (a fél literesnél nagyobb befőttes üvegek igen különböző méretűek lehetnek, a szilva ugyancsak (apró szilvából több, nagyobb szilvából kevesebb fér egy-egy üvegbe. Ezért ebben a kérdésben kicsit rugalmasnak kell lenned. (Üvegből inkább többet készts elő, mert akkor legfeljebb marad néhány tiszta üveged, amit később más célra is felhasználhatsz.

Előkészítés

  • Az üvegeket tisztára mosod.
  • Forró vízben sterilizálod.

    Forró vízben tartás

    Forró vízben tartás

  • Kiszeded a forró vízből.

    Kiszedés forró vízből

    Kiszedés forró vízből

  • Kicsepegteted.

    Kicsepegtetés

    Kicsepegtetés

  • Kiszárítod.

    Szárítás

    Szárítás

  • A szilvákat tálban megmosod, leszárazod, folyó vízben leöblíted.

    Mosás

    Mosás

  • A tisztára mosott, kiforrázott üvegekbe teszed.

    Szilvák üvegben

    Szilvák üvegben

  • Az egyik üveget megtöltöd vízzel, majd leöntöd és mérőpohárban megméred. Az üvegek számával beszorozva kiszámítod, mennyi felöntő levet kell készítened.

Szilva befőtt elkészítése kétféle módon

Felöntőlé készítése:

  • A vízben feloldod a számított mennyiségű cukrot, beleteszed a fűszereket és a lét felforralod.

A befőtt elkészítése

  • Két módon készítheted el a befőttet. Válaszd ki, neked melyik tűnik egyszerűbbnek. Én kisebb mennyiségeknél nedves, nagyobb mennyiségeknél száraz dunsztolást szoktam alkalmazni. (Ha háromnál több üveggel dolgozol, és nincs jó nagy lábosod, alkalmazd a második módszert.)

Nedves dunsztolással:

  1. A felöntőlét felforralod.
  2. Ráöntöd az üvegbe rakott szilvákra (a fűszereket elosztod, hogy minden üvegbe jusson – ha kevésbé fűszeresen szereted, kidobod, hiszen forraláskor már belefőtt a lébe az aroma).

    Befőtt dunsztolás előtt felöntőlében

    Befőtt dunsztolás előtt felöntőlében

  3. Tetejükre késhegynyi hátriumbenzoátot teszel.
  4. Légmentesen lezárod (használj fogókesztyűt) és egy nagyobb lábasba állítod,amelynek az alját több rétegben újságpapírral kibélelted. Az üvegek közé is tegyél újságpapírt, hogy ne érjenek egymáshoz.

    Nedves dunsztolás 1

    Nedves dunsztolás 1

  5. A lábosba vizet töltesz úgy, hogy az üvegeknek kb. 3/4 részéig érjen, majd a lábost lefeded.

    Nedves dunsztolás 2

    Nedves dunsztolás 2

  6. A vizet lassan felmelegíted és addig forralod, míg a befőttek belsejében a felöntő lé gyöngyözni kezd. (Hogy lásd, a fedőt időnként meg kell emelned.) Ezt követően még forralod 20 percig, majd a melegítést megszünteted és az üvegeket a lábosban hagyod kihűlni.

Száraz dunsztolással:

  1. A forrásban levő felöntőlébe beleteszed egy-egy üvegből a szilvákat (ahány üveged van, annyi részletben).

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. A felöntő lét újra felforralod és 1 – 2 perci főzöd benne a szilvákat (fontos, hogy a gyümölcsök átforrósodjanak – akkor jó, ha a színük kicsit kivilágosodik).

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Szűrőkanállal kiszeded és visszarakod az üvegekbe.
  4. A felöntő levet újra felforralod és a szilvákra öntöd. Fontos, hogy a lé a szilvákat ellepje. A közben esetleg elpárolgott mennyiséget forró cukros oldattal pótolhatod.

    Befőtt dunsztolás előtt felöntőlében

    Befőtt dunsztolás előtt felöntőlében

  5. Az így elkészített befőttek tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel, az üvegeket lezárod és 1 napra száraz dunsztba teszed.

Megjegyzések:

  • A nátriumbenzoát elvileg el is hagyható akkor, ha az üvegekben a hőmérséklet elérte a 80 fokot és 20 percen át meg is tartotta. A tartósítószer itt inkább egy biztonsági faktor.
  • Igyekezz gyorsan dolgozni, hogy a kész befőttek minél melegebben kerüljenek a párnák, takarók közé.

Elkészítési idő (3 üveg befőttre):

  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Főzés, üvegekbe rakás: 15 perc
  • Nedves dunsztolás: 40 perc

Összesen (a kihűlési időt nem számítva): 75 perc

Szilva befőtt tárolása, felhasználása

Tárolása hűvös, szellős helyen történjen.

Desszert helyett 3. fogásként kínálhatod.

Textil tetővel ajándék is lehet.

Szilva befőtt üvegekben

Szilva befőtt üvegekben

Hagyományos sűrű és gyors hígabb szilvalekvárt is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error