Categories Menu

Birsalma befőtt

Birsalma befőtt: ami jó csak történhet a birsalmával, az itt megtörténik. Hihetetlenül finom, különleges fűszerezéssel, keleties jelleggel. Próbáld ki! 

Birsalma befőtt 1

Birsalma befőtt

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

3 db 750 ml-es üveg befőtthöz

  • 1,5 kg tisztított, hámozott birsalma
  • 1,5 liter víz
  • 1 citrom leve (a vízbe téve megakadályozza a barnulást
  • 40 dkg cukor
  • fűszerek: 5-6 db szegfűszeg, 4-5 db fahéj, 5 db kardamom, 1 db csillagánizs
  • 3 db jól záródó csavaros tetejű üveg

Megjegyzés:

  • A nyers birsalma mennyiségét nem lehet megadni, mert függ a fajtájától és attól, hogy vannak-e benne rossz részek, amit ki kell vágni (ugyanis ez gyakran előfordulhat akkor is, ha kívülről nem látszik.
  • A kardamom és a csillagánizs keleti fűszerek. Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben vagy fűszerüzletekben nálunk is beszerezhető. Ha ez problémás, akár el is hagyhatod. Helyette tégy bele néhány darab citromhéjat.
  • A citromlé a befőtt áztató- illetve főzővizében azért szükséges, mert megakadályozza a birsalma megbarnulását.

Előkészítés

  • A másfél liter vizet tedd egy tálba és be nyomd bele a citrom levét.
  • A birsalma tisztítását lásd egy korábbi írásomban. Itt csak képekben mutatom be.
Birsalmák tisztítás előtt

Birsalmák tisztítás előtt

Birsalmák tisztítás után

Birsalmák tisztítás után

Darabolás 2

Darabolás

Magház eltávolítva

Magház eltávolítva

Birsalmák lehámozva

Birsalmák lehámozva

  • A tisztított, meghámozott birsalma szeleteket tedd 1,5 liter citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.

Birsalma befőtt készítése

A birsalma befőtt készítésének lépései:

  1. A megtisztított, lehámozott birsalmát a citromos áztató vízben tedd fel főni egy nagyobb lábasban.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Add hozzá a fűszereket és a cukrot.

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Melegítsd forrásig. Főzd 15 percig illetve addig, amíg a birsalma darabok félig megpuhulnak.

    Főzés 3

    Főzés 3

  4. Szedd ki a birsalmákat a 3 db üvegbe egyenlegesen elosztva.
  5. Szűrd le a főzőlevet és forrald fel. Gyorsan dolgozz, hogy a birsalmák ki ne hűljenek.
  6. Öntsd fel vele az üvegekben levő birsalmát. Az üvegek legyenek minél jobban tele.

    Üvegben

    Üvegben

  7. Zárd le az üvegeket.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  8. Állítsd fejre az üvegeket. A tetején maradt levegő átbuborékol a forró oldalon és sterilizálódik. Ha ebben nem bízol, lezárás előtt tégy késhegynyi nátrium benzoátot az oldal tetejére és utána zárd le.
  9. Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Birsalma tisztítása: 30 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Üvegekbe rakás, felöntőlé felforralása, birsalmára öntése: 20 perc

Összesen: 70 perc

Tárolás, felhasználás

  • Hűvös, szellős, nem túl világos helyen tárold.
  • Felhasználhatod desszertként, de leves vagy krémleves készítésére is.
  • Ha ajándékba adod, készíts rá textiltetőt és zárd le rafia-szállal.

 

  • Birsalma befőtt készen

    Birsalma befőtt készen

 

Birsalma befőtt képek: saját készítésű befőtt saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    8 hozzászólás

    1. És ezt a valamit befőttnek csufoljak?vagy en nem tudom mit nevezett befőttnek nagyanyám?
      Talan kompót..vagy az sem?

    2. Kedves József!
      Igen, szerintem ez a birsalma befőtt készítésének leírása.
      És Ön szerint mi a befőtt? Örülnék, ha tájékoztatna erről.

    3. Én is nagyon szeretem a birs palinkat de a befottet is

    4. Biztos, jó a pálinka is és a befőtt is nagyon finom, csak kicsit munkás az elkészítés a birsalma tulajdonságai miatt.

    5. Azt gondolom, nem árt tájékozódni, mielőtt kritikát fogalmazunk meg. Főleg, ha az nem is dicsérő. Vannak szép hazánkban tájegységek, ahol a télire eltett befőttet is kompótnak hívják. Pedig a kompót az elkészítés után záros határidőn belül fogyasztott gyümölcs főzet. Megjelenésük, ízviláguk valóban hasonló, de nem ugyan az.
      A recept kiváló, az eredményhez gratulálok!
      Barátsággal: M.

    6. Kedves Magdi!
      Köszönöm dicsérő szavaidat.
      Én is úgy tudom, ahogy te leírtad: amit a fenti módszerrel hosszabb időre elteszünk, az a befőtt,amit rövid időn belül elfogyasztunk, az a kompót, de valóban, nagyon hasonlít az elkészítésük, csak a kompótot nem kell dunsztolni.

    7. Kedves Birsbarátok!

      Közel a 70-hez már jónéhány kiló birsalmát főztem külömbözőképpen. Ez a keleties fűszerezés fantasztikus lett, bár kissé eltértem a recepttől: hámozás nélkül, citromot és egy késhegynyi citromsavat tettem a vízbe, áztattam egy éjszakán át, így talán a citromsav kioldotta a birs héjában lévő olajat és cukrot is, a csillagánizzsal és kardamommal különösen jó íz jött létre. Érdemes kipróbálni!

    8. Örülök, hogy sikerült újdonságot tennem a birsalma témához. Ezt a fűszer kombinációt használom általában gyümölcslevesekhez és mártásokhoz. Szinte minden gyümölcshöz illik. Nálunk a karácsonyi borleves is evvel készül.
      A te változatod is biztosan nagyon finom. Legközelebb kipróbálom.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás