Befőzés cukor nélkül – sőt tartósítószer nélkül: ez lenne az ideális. Mostanában sok helyen felmerül a kérdés: hogyan lehet ezt megoldani, milyen feltételekkel?

Birsalma lekvár cukor nélkül 1

Nagyanyáink még nagyon nagy biztonsággal végezték a befőzést: sok cukorral és szalicillal dolgoztak. Ahhoz, hogy megnézzük, hogy ebből a nagy biztonságból – amelynek másik véglete a befőzés cukor és tartósítószer nélkül – mit tudunk engedni. Nézzük meg először a romlás okait.

Mi okozza az ételek, befőttek, lekvárok romlását?

A levegőben parányi, szabad szemmel nem látható élőlények vannak, amelyeknek gyűjtő neve: mikroorganizmusok. Kedvező körülmények között (ilyen az élelmiszerek jelenléte és a szobahőmérséklet) szaporodni kezdenek és az élelmiszer megromlik (rohad, penészedik, erjed).  Hogy ez ne történjen meg, el kell őket pusztítani

Mi történik a befőzésnél?

  • hőkezeled a gyümölcsöt, zöldséget 100 fok körüli hőmérsékleten (főzés, száraz vagy nedves dunsztolás)
  • hőkezeled az üvegeket és egyéb eszközöket (merőkanál, szűrőszita, stb. – pl. sütőben: ha sok üveg van,  vagy forró vízzel: ha csak néhány üvegről van szó – ez esetben a sütő működtetése nem gazdaságos)
  • légmentesen lezárod az üvegeket és tovább hőkezeled (amíg száraz vagy nedves dunsztban ki nem hűlnek
  • tisztán tartod a környezetet, ahol a befőzést végzed.

Ha mindent tökéletesen elvégzel, az eltett gyümölcs vagy zöldség nem romolhat meg akkor sem, ha a befőzés cukor és tartósítószer nélkül történt. Sajnos, ez házi körülmények között nagyon nehezen valósítható meg. Még akkor is így van, ha Te azt gondolod, minden megtettél. Elég a tetőn egy parányi rés, vagy más hiba és elveszik a befektetett pénz és munka.A tökéletest legjobban a nedves dunsztolás közelíti meg.

A lekvárfőzésnél már az üvegek és egyéb eszközök fertőtlenítésével is lehet probléma. A romlás itt legbiztosabban úgy kerülhető el, ha

  • Ép, egészséges gyümölcsöt főzöl be.
  • Tisztán kezeled az üvegeket, zárófedőket, merőkanalakat, egyszóval mindent, ami a lekvárral érintkezni fog.
  • Megfelelő mennyiségű cukorral teszed el (A cukor is tartósít), 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot téve a lekvár garantáltan nem romlik meg. A befőzés cukor nélkül témájában kikerülhetetlen a hagyományos, sűrű, cukor nélkül főzött szilvalekvár. Én személy szerint az ilyen megáll a kanálban a lekvár, ha a kanalat megfordítod – lekvárokat nem szeretem. A múlt évben tettem el ilyen módon szilvalekvárt, de az csak pl. derelyébe, leveles vagy hájas tésztába jó. Ez a módszer a szilvánál megy, de próbálj meg málnából vagy eperből ilyen lekvárt készíteni. Végül is Te döntöd el, milyen módon főzöl be. Kísérletezhetsz is egy-két üveggel, így a saját körülményeid figyelembevételével tudsz tapasztalatokat gyűjteni).
  • A lekvárfőzésnél a lekvár teteje alatt marad egy kis levegő. Ennek csírátlanítását úgy végezheted el, hogy lezárás után az üveget fejre állítod és csak 5-10 perc után állítod vissza.

 

Befőzés cukor nélkül - szilvalekvár

 

Több helyen olvastam az interneten, de ismerősöktől is hallottam, hogy a cukor és tartósítószer nélkül eltett, rövid ideig főzött lekvárok megromlottak. Ha nem is romlik meg, felbontás után viszont még hűtőszekrényben is néhány nap után. Tehát gyorsan el kell fogyasztani.

Kiegészítés a befőzés cukor nélkül témájához

Lehet, hogy ezért egyesek megköveznek majd!

Az a lekvármennyiség, amit egy-egy alkalommal elfogyasztunk (lekváros kenyér, palacsinta, lekváros sütemények, stb…) nem fogja felborítani a szervezeted cukor-háztartását, sőt még meg sem fogsz hízni tőle. Nem kell kanálszám enni. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ilyen szempontból az üdítő italok és azok az élelmiszer-készítmények, amelyek cukrot (és sok esetben tartósítószert is) tartalmaznak. Inkább ezekből fogyassz kevesebbet, igyál több vizet, sokkal jobban jársz. (Anyáink, nagyanyáink is használtak cukrot (méghozzá elég sokat: 1 kg gyümölcshöz 1 kg-ot) és tartósítószert (akkor még a szalicílt) a befőttek és lekvárok készítésénél. Neked milyen problémád lett ebből? Úgy gondolom ez a cukor és tartósítószer nélküli lekvár-trend is a túlzások közé tartozik, mint sok más egyéb dolog, amiről most divat beszélni, de néha elég nehéz alaposan megindokolni.

 

Te mit gondolsz minderről?

 

A befőzés cukor nélkül képek: saját felvétel

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: