Sörtészta, sörbunda: gyorsan sülő húsok (például csirkemell), halak (ponty, harcsa)  és gombafejek panírozására szokás használni. Más zöldségekre is kipróbálhatod. 

Ponty Orly módra tálalva

Sörtészta recept

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

4 szelet hal panírozásához

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj (nem feltétlenül szükséges)
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
  • só, bors

Megjegyzés:

A sörnek azért kell hidegnek lennie, hogy készítés közben a masszában maradjanak a buborékok. A tojást sem kell előre kivenni a hűtőből.

Sörtészta készítés

  1. A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).
    Panír hozzávalói

    Panír hozzávalói

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  2. A tojás fehérjét – amennyire csak lehet – kemény habbá vered. Keverőgépet is használhatsz.

    Tojáshab felverése

    Tojáshab felverése

  3. A habot hozzáadod a lisztes masszához, óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze. Ezzel lehet elérni, hogy a panír “könnyű” legyen. Ennél a műveletnél csak fakanalat használj, mert a gépi eszközökkel a tojáshabot összetöröd, nem lesz elég sűrű a panír és a buborékok is elszállnak.

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

  4. Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a szeleteken. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.

    Sör hozzákeverve

    Sör hozzákeverve

  5. Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!

Megjegyzések:

  • A sörtészta lényege: buborékok legyenek benne. Ebben a receptben a buborékok részben a habbá vert tojásfehérjéből, részben a sörből származnak. Ezért kell ezeket a hozzávalókat hidegen, óvatosan keverni a tésztába és gyorsan elkezdeni a sütést, hogy el ne szálljanak.
  • Egyes receptek sütőport, szódabikarbónát, élesztőt, liszt helyett részben keményítőt tartalmaznak. Tojás többnyire nem is kerül bele. Én a fenti megoldást választottam a buborékok bevitelére.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók összedolgozása: 5 perc
  • Tojáshab felverése és hozzákeverése: 5 perc

Összesen: 10 perc

Panírozás sörtésztában és sütés

A sörtészta sütése elég kényes művelet, ezért figyelj oda!

  1. Elkezded melegíteni a sütőolajat.
  2. A panírozni kívánt húst, halat, zöldséget megsózod, lisztbe forgatod.

    Hal panírozása 1

    Hal panírozása 1

  3. Beleforgatod a sörtésztába.

    Hal panírozása 2

    Hal panírozása 2

  4. Kiemeled, lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed.

    Hal sütése 1

    Hal sütése 1

  5. Amikor az egyik oldala megpirult, fordítsd meg. Ne használj villát, hanem dolgozz fogóval. A lényeg, hogy ne szúrd ki a panírt, mert a sülő belsőből sok értékes anyag kifolyik.

    Hal sütése 2

    Hal sütése 2

  6. Csepegtesd ki az olaj felett és szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra.

    Hal megsütve

    Hal megsütve

Megjegyzés:

Elég kritikus az olaj hőmérséklete. Valószínűleg nincs otthon hőmérőd, de ha van, legyen az olaj 190 -200 fokos. (Ha nincs, figyeld az olaj színét. Amikor elég forró lesz, egy kicsit kivilágosodik.)

  • Ha túl forró, a panír gyorsan megpirul és belül a hús, hal, zöldség nyers marad.
  • Ha nem elég forró, a sörtészta megszívja magát olajjal és nem is lehet róla lecsepegtetni.

A fentiek miatt szentelj nagy figyelmet ennek a műveletnek.

Sörtészta felhasználása

Panírozhatsz benne:

  • felszeletelt csirkemellet
  • ponty szeleteket
Ponty sörtésztában zöldségekkel

Ponty sörtésztában zöldségekkel

Ponty sörtésztában céklával

Ponty sörtésztában céklával

  • harcsa szeleteket
  • gombát (leginkább az őzláb gomba kalapja alkalmas rá, mivel elég nagy és lapos)
  • alacsonyabb nedvesség tartalmú zöldségeket (például kelkáposzta szeleteket)

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: