Nokedli: nagyon egyszerű és néhány perc alatt elkészíthető. Ha jól szervezed, a szaggatás és kifőzés sem tart sokáig, főleg, ha van egy jó szaggatód.


Nokedli tészta - amikor elkészül

Nokedli recept

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

4 személyre – köretként

  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl víz (liszttől és tojásmérettől függően lehet valamivel több vagy kevesebb)

Elkészítése

Látszólag nagyon egyszerű. Van azonban néhány dolog, amelyekre jó, ha figyelsz, mert különben könnyen egy gusztustalan ragacs-tömeg lehet az eredmény.

  1. Mielőtt elkészítenéd a tésztát, tégy fel egy kb. 3 literes lábosban vizet melegedni (ha van vízforralód, felét abban is felforralhatod – tégy bele 1 kiskanál sót.

    Nokedli tészta - vízforralás

    Vízforralás

  2. A lisztet egy alkalmas méretű tálba teszed. Tedd bele a sót és keverd össze.
  3. Beleütsz 1 db tojást, majd két-három részletben hozzáadod a vizet.

    Nokedli tészta - liszt és tojás

    Liszt, só és tojás

  4. Összekevered, hogy egyenletes tésztát kapj, de ne keverd túl sokat – nem tesz jót a tésztának.

    Nokedli tészta - összekeverve

    Összekeverés

Megjegyzés:

A nokedli tésztájába tehetsz valamilyen apróra vágott fűszernövényt, például petrezselymet, vagy kaprot.

Kifőzés

  1. A forrásban levő víz tetejére helyezz szaggatót. Természetesen más fajta szaggatót is használhatsz. (Csak a régi: deszkáról késsel való szaggatásra ne vállalkozz, mert az elég hosszú ideig tart.)

    Nokedli tészta - szaggató

    Nokedliszaggató felhelyezése

  2. Méretétől függően tedd rá a tészta harmadát vagy felét. Szaggasd bele a vízbe és várd meg, amíg feljön a tetejére. (Ne maradjon tovább a vízben, mert túl puha lesz és össze fog ragadni.)
    Nokedli tészta - szaggatás előtt

    Nokedli tészta a szaggatón

    Nokedli tészta - kifőzés

  3. Közben egy tálba tégy kb. 3 dkg vajat vagy zsírt (hogy ne ragadjon össze a tészta).
  4. Szedd ki szűrőkanállal a víz tetejére feljött tésztákat.

    Nokedli tészta - leszűrés

    Nokedli kiszedése a főzővízből

  5. Tedd a tálba és keverd hozzá a vajat.

    Nokedli tészta - a kész nokedli

    Nokedli tálban

  6. Hasonló módon főzd ki a másik két vagy másik adagot.

Elkészítési idő:

  • Nokedli tészta elkészítése: 5 perc
  • Szaggatás és kifőzés 3 adagban: 10 perc

Összesen: 15 perc

Fontos szempontok

  • liszt – víz arány: 25 dkg liszthez kb. 2, 5 dl víz
  • a kifőző víz mennyisége: 25 dkg liszthez 2,5 liter víz
  • keverés: csak ameddig összeáll
  • kifőzés: adagokban, forrásban levő vízben
  • kifőzési idő: ameddig a tészta feljön a víz tetejére
  • a kész tésztára vaj vagy zsír kell az összetapadás megakadályozására

Felhasználás

  • köretként különféle pörköltekhez, paprikáshoz és más ételekhez is

Nokedli tésztából - nokedli köretként

 

  • önálló ételként tojást ráütve: tojásos nokedli

Nokedli tésztából tojásos nokedli

 

Érdekelhet még:

Tejfölös gombapörkölt nokedlival

 

Képek: saját készítésű ételek, saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error