Krumplis tészta készítése: a krumplis tészta olyan alaptészta, amelyből finom töltetlen és töltött tésztaféleségek, köretek készíthetők.

Krumplis tészta

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 25 perc)

Krumplis tészta recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 75 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 csipet só

Megjegyzések:

  • Ha nem édes tészta készül belőle, lehet a só mennyiségét növelni és hozzáadni még egy mokkáskanálnyi fehér törött borsot.
  • Ebből a mennyiségből készíthető 4 adag tészta-étel vagy 6 – 8 adag köret.
  • A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert az függ a krumpli fajtájától és a liszt mennyiségétől. Ezért célszerű részletekben adni a krumplihoz.
  • A képen látható mennyiségekből 6 adag tészta készíthető.
  • Az igazi jó krumplis tészta készítéséhez szükséged lesz még krumplinyomóra.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod. Hideg vízen felteszed főni és puhára főzöd.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  • A héját még forrón eltávolítod. (Ez azért fontos, mert a krumplit áttörni csak forrón lehet.)

    Főtt krumpli lehámozva

    Főtt krumpli lehámozva

Krumplis tészta készítése

A krumpli tészta készítése kellő gondosságot igényel. Már nagyon sokszor készítettem, ezért azt javasolom, hogy kövesd az alábbi leírást, amelyből azt is megtudhatod, hol követhetsz el hibákat.

  1. A még forró krumplikat krumplinyomón átnyomod.

    Főtt krumpli áttörése

    Főtt krumpli áttörése

  2. Hagyod hűlni addig, ameddig langyosra hül. Ez fontos, mert sem a túl meleg, sem a hideg áttört krumpliból nem lehet jó krumplis tésztát készíteni. A hűtési időt csökkentheted, ha időnként egy villával átkevered, hogy az alsó, melegebb réteg felülre kerüljön.
  3. Az áttört krumplit megsózod.
  4. Hozzáadod a liszt háromnegyed részét több részletben. A többi lisztet meghagyod a tészta feldolgozásához, amely összedolgozás után belül még lágy lesz, és liszttel megszórva lehet jól feldolgozni. (Ha nem így tennénk, a végeredmény kemény tészta lenne, akár olyan kemény, hogy nem is lenne élvezhető. Az is előfordulhat, hogy nem kell az egész liszt a tésztához. Ezt – ha már többször készítesz krumplis tésztát, majd érezni fogod. Első alkalommal tedd úgy, ahogy leírtam.

    Liszt krumplihoz adagolása

    Liszt krumplihoz adagolása

  5. Összekevered.

    Krumpli és liszt összekeverése

    Krumpli és liszt összekeverése

  6. Beleteszed a tojást és egy villával összedolgozod.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

    Tojás eldolgozása

    Tojás eldolgozása

  7. Kézzel összegyúrod. Ezt megteheted a tálban, vagy egy gyúrólapon.
  8. Ezt követően lehet a tésztát különféle ételekké feldolgozni.

    Krumplis tészta

    Krumplis tészta készítése

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése: 60 perc
  • Héj eltávolítása,  áttörés: 10 perc
  • Hűlés: 20 perc
  • Összeállítás, összegyúrás: 10 perc

Összesen: 100 perc (ebből munka: 25 perc)

Felhasználás

Ebből a tésztamennyiségből készíthető

4 személyre:

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

  • szilvalekváros gombóc
Szilvalekváros gombóc tálalása 2

Szilvalekváros gombóc tálalása 2

  • szilvalekváros derelye
  • krumplis nudli

Krumplis nudli

6 személyre:

  • krumplikrokett köret
Krumpli krokett

Krumpli krokett

 

Képek: saját készítésű tészta saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: