Categories Menu

Savanyú káposzta

Savanyú káposzta: a káposzta erjesztésével készült étel alapanyag, amely bizonyos tulajdonságaiban felülmúlja az eredeti alapanyag jellegzetességeit. 

Cserépedényben 1

Savanyú káposzta recept

Elkészítési idő: 7 nap

Hozzávalók

  • 6 kg savanyú káposztához
  • 3 fej káposzta (hozzávetőlegesen 6 kg)

    Káposzafej

    Káposztafej

  • 3 nagy fej hagyma
  • 6 x 2,7 = 16,2 dkg só
  • 6 db babérlevél
  • 6 db csípős csöves paprika
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 kávéskanál mustármag
  • 6 db babérlevél
  • 1 szál torma (feltételes)
  • 3 db feldarabolt birsalma (feltételes)

Szükséged lesz még egy nagyjából 10 literes cserép-, üveg- vagy műanyag savanyító edényre, amely jól zárható.

Savanyú káposzta készítse

avagy káposzta savanyítás

  1. A káposzták külső leveleit leszeded és megmosod. A belsejét – mivel a levelek szorosan egymásra simulnak – nem tudod, és nem is szükséges megmosni. A külső levelekről a vastag ereket levágod vagy kivágod.

    Káposzafej

    Káposztafej

  2. A káposzták torzsáját eltávolítod egyrészt azért, mert nem lehet szálasra szeletelni, másrészt azért, mert az íze kesernyés, ami nem lenne jó a savanyú káposztában.
  3. A megtisztított káposztákat felszeleteled. A szeletelést végezheted késsel vagy kézi káposztareszelővel.
    Káposzta szeletelés

    Káposzta szeletelés

    Vágott káposzta

    Vágott káposzta

  4. A hozzávalókat több részletben a fent megadott hozzávalók arányos részével összekevered.

    Sóval összekeverve

    Sóval összekeverve

  5. Részletekben a savanyító edénybe teszed és minden réteget döngöléssel tömörítesz. A tömörítés közben a káposzta levet enged.
    Cserépedényben 1

    Cserépedényben 1

    Cserépedényben 2

    Cserépedényben 2

    Cserépedényben 3

    Cserépedényben 3

  6. Súlyt helyezel a tetejére és lefeded.

    Cserépedényben 4

    Cserépedényben 4

  7. Szobahőfokon 7 napig, hidegebb helyen néhány nappal tovább állni hagyod. Ez alatt az idő alatt végbemegy az erjedés.  Közben két-három alkalommal kézzel átdolgozod.

Megjegyzés:

Ez a mennyiség több étel elkészítésére is elég. Mindig annyit vehetsz ki a savanyító edényből, amennyire szükség van. A többi benne maradhat. Az idő múlásával a káposzta egyre savanyúbb lesz, ezért a későbbi főzések előtt a káposztát rendszerint ki kell mosni.

A savanyú káposzta felhasználása

Az így elkészített savanyú káposzta nyersen fogyasztva nagyon egészséges, mivel magas a C vitamin tartalma. Ez különösen téli időkben lehet nagyon hasznos, mivel télen kevesebb a C vitamin más zöldségekben.

A savanyú káposztából készíthető ételek

 

Képek: saját készítés, saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás