Categories Menu

Medvehagyma

Medvehagyma: öt-hat éve jött divatba. Azóta a belőle készült ételeknek és ételkiegészítőknek se szeri, se száma. A levele és szára ehető – szezonja március közepétől április közepéig tart.

Medvehagyma 1

Medvehagyma

Szedése

  • Bárhol lehet szedni, csak néhány helyen van tiltva. Van azonban néhány dolog, amelyre a szedésnél célszerű figyelni:
  • A leveleket addig jó szedni, amíg nem virágzik.
  • Mivel évelő növény, a szedésnél ügyelni kell arra, hogy a hagyma megmaradjon, és maradjon rajta levél (virág) is, hogy szaporodhasson.
  • Összetéveszthető a gyöngyvirággal (annak levele szélesebb és nem fokhagymaszagú) és az őszi kikericcsel (amely viszont nem az erdőkben, hanem réteken található. Ezek levele mérgező, akár halálos is lehet a fogyasztásuk.
    Medvehagyma az erdőben

    Medvehagyma az erdőben

    A virágzó növény

    A virágzó növény

    A fehér virágok

    A fehér virágok

Ételek medvehagymából

Az alábbi táblázatban találsz 6 ételt, amelyek vagy medvehagymából készülnek, vagy medvehagymával ízesítettek, de ennél sokkal több van. Bemutatok háromféle tartósítási módot is.

ÉtelekKiegészítők Tartósítás
Medvehagyma leves Medvehagymás palacsintaMedvehagyma fagyasztásra
Medvehagyma főzelékMedvehagymás tócsniMedvehagyma pesztó
Medvehagyma mártás Medvehagymás pogácsa Medvehagyma krém

Zöldség a piacokon

A piacokon általában csokorban lehet vásárolni. Egy közepes csokor súly 10 dkg körül van. Azért írom ezt itt le, mivel az interneten található receptek egy része a zöldség mennyiségét súlyban adja meg. Az ételek készítésénél a szárat is fel lehet használni, sőt az feldarabolt szár zöldséges ételek ízesítésére is felhasználható. A levelek között rendszerint bimbó is előfordul. Ezeket ne használd fel.

 

Csokor

Csokor

Bimbó

Bimbó

Egészség

Ez a növény kedvezően hat a gyomor- és bélrendszerre, a kiválasztó szervrendszerre és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

Javaslat a medvehagymához

Mivel ízvilága kellemes, és az egészségre is kedvező hatású, igyekezz belőle szezonban minél többet fogyasztani leves, püré, pesto formájában. Ha nagyon megkedvelted, akár tartósíthatod is – többféle módon.

 

Forrás és a szabadban készített képek: Wikipedia.

 

Szedett medvehagyma és ételképek: saját felvételek.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás