Fokhagyma:  a magyar és a francia konyha legkedveltebb fűszerei közé tartozik. A fokhagymával készített ételek nagyon jó ízűek és egészségünkre is kedvezőek.

Fokhagyma-1

A fokhagyma tárolása, tisztítása, aprítása

Leghosszabb ideig száraz, szellős helyen tárolható, füzérben, felakasztva. Ha ez nem lehetséges, legjobban teszed, ha csak kisebb mennyiségeket tartasz otthon. Sokat kísérleteztem vele a lakásban, de a konyhaszekrényben kiszárad, a hűtőszekrényben pedig megpenészedik. Ha mégis hozzájutsz nagyobb mennyiségben, készíthetsz belőle fokhagymás olajat vagy marinálhatod és jól lezárt üvegben tárolhatod. Ilyenkor a tisztítását úgy tudod elvégezni leggyorsabban, hogy a fejet fent megnyomod, és a gerezdeket két fémtál között jól megrázod (videót láttam róla, de sajnos nem jegyeztem fel a linket).

Az ételekbe vékony szeletekben is beteheted, vagy használhatsz fokhagymaprést.

A fokhagyma felhasználása a konyhában

Fűszerként:

  • levesek ízesítésére (bab, lencse)
  • főzelékekbe (kelkáposzta, spenót, bab, lencse
  • húsok fűszerezésére (fasírozott, különféle – főleg disznóhús – spékelésére, bedörzsölésére, kolbászok, szalámik fűszerezésére
  • kocsonyába – el sem képzelhető nélküle
  • hagyományos és olíva olajos salátákba (uborkasaláta, vegyes olív olajos  saláták)
  • paradicsompüré ízesítésére
  • vegyes savanyúságok alkotója
  • tejföl ízesítésére (hideg étkezések kiegészítője, vagy öntet)

Önálló ételként:

  • fokhagyma leves
  • fokhagyma mártás

 A fokhagyma betegségmegelőző, gyógyító hatása

A fokhagyma természete antibiotikum. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a légúti fertőzések. A köhögés és megfázás hagyományos ellenszere. Kedvező hatású a szív- és érrendszerre és a szervezet koleszterin szintjére. Étkezés után zavaró lehet a környezetre, ezért számos táplálék kiegészítőt előállító cégnek van fokhagymakivonatot tartalmazó készítménye, bár ezek hatékonysága vitatott.

Mire figyelj a vásárlásnál

A magyar fokhagyma nagyon jó minőségű, mert sok illóolajat tartalmaz. Mostanában kínai fokhagymát is lehet kapni, de jobb, ha a magyar termelőket támogatod. Arról ismered meg a hazánkban termelt fokhagymát, hogy a gumó alján rajta hagynak egy kis gyökércsomót, ami az importból származottról hiányzik. Másik fontos szempont, hogy ne legyen kiszáradva. Ezt úgy ellenőrizheted le, hogy megtapogatod. Ez a hasznos hagymaféle egyre több pénzbe kerül, ezért érdemes odafigyelned, hogyan tárolod és vásárolod.

  Fokhagyma - egészségvédő fűszer

Ha van jó ötleted a felhasználással kapcsolatban, szívesen venném olvasóim és a magam nevében.

 

Az egészségvédő hatásáról itt olvashatsz még.

 

Források:

  • Wikipédia
  • Romvári Vilmos: Fűszerek könyve
  • Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve

 

Kép: saját felvétel

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: