Categories Menu

Édesburgonya

Édesburgonya, batáta, magyarosan édeskrumpli: csak néhány éve, hogy bevonult a konyhába és máris számtalan ételféleséget készítünk belőle. Ismerd meg!  

Előkészítés

Az édesburgonya, batáta tulajdonságai

Származása, külső megjelenése

A batátát trópusi vidékeken szinte mindenütt termesztik, sok helyen alapélelmiszerként tartják számon. Néhány éve nálunk is folyik az édesburgonya termesztése. Nem rokona a burgonyának, csak hasonlít hozzá formájában és abban is, hogy gyökérzöldség (gumó). Héja (bőre) vastagabb, mint a burgonyáé.

Édesburgonya -wikipedia

Édesburgonya -wikipedia

Színe

Két alapvető színcsoportba sorolható, de ezeknek különféle alfajaik léteznek:

  • sárgás bőr, narancssárga belső (hasonlóan a sütőtökhöz édeskés ízű) – nálunk ez a gyakoribb
  • lilás bőr, szürkésfehér belső.

Értékes anyagai

Tápanyagok 100 g édesburgonyában:

  • 24 g szénhidrát
  • 2 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 6 g rostanyag

Tehát szénhidrátban alapélelmiszer némi rost és fehérjetartalommal.

Vitaminok:

Megtalálható benne

  • az A vitamin provitaminja: a béta-karotin
  • B2, B6 vitaminok
  • C vitamin
  • E viamin

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokban gazdag. Van benne kálium, kalcium, cink, foszfor és még egyéb nyomelemek.

(Források: Wikipédia, Házipatika)

Az édesburgonya, batáta vásárlása

A vásárlásnál az alábbiakra célszerű figyelni

  • bőre ne legyen ráncos vagy sérült (a sérült helyeken könnyen megindulhat a penészedés)
  • három napon belül célszerű elfogyasztani
  • tárolása ne a hűtőben, hanem száraz, hűvös helyen történjen.

Meg kell jegyeznem azonban, hogy jóval drágább, mint a burgonya vagy a sütőtök.

(Forrás: Házipatika)

Édesburgonya, batáta elkészítése

Az édesburgonya

  • főzhető
  • párolható
  • süthető
  • grillezhető.

Praktikusan minden készíthető belőle, ami a burgonyából, hogy csak a legfontosabbakat említsem:

  • leves
  • krémleves
  • főzelék
  • köret (püré, tepsis, sült, főzött, párolt)
  • saláta
  • zöldséges ételek (töltött, rakott, baconba göngyölt, tócsni, fasírt)
  • tészták (krokett, lángos)

 

Ha eddig nem tetted, ismerkedj meg az édesburgonyával és készíts belőle különféle ételeket!

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás