Categories Menu

Édesburgonya

Édesburgonya, batáta, magyarosan édeskrumpli: csak néhány éve, hogy bevonult a konyhába és máris számtalan ételféleséget készítünk belőle. Ismerd meg!  

Előkészítés

Tulajdonságai

Származása, külső megjelenése

A batátát trópusi vidékeken szinte mindenütt termesztik, sok helyen alapélelmiszerként tartják számon. Néhány éve nálunk is folyik az édesburgonya termesztése. Nem rokona a burgonyának, csak hasonlít hozzá formájában és abban is, hogy gyökérzöldség (gumó). Héja (bőre) vastagabb, mint a burgonyáé.

Édesburgonya -wikipedia

Édesburgonya -wikipedia

Színe

Két alapvető színcsoportba sorolható, de ezeknek különféle alfajaik léteznek:

  • sárgás bőr, narancssárga belső (hasonlóan a sütőtökhöz édeskés ízű) – nálunk ez a gyakoribb
  • lilás bőr, szürkésfehér belső.

Értékes anyagai

Tápanyagok 100 g édesburgonyában:

  • 24 g szénhidrát
  • 2 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 6 g rostanyag

Tehát szénhidrátban alapélelmiszer némi rost és fehérjetartalommal.

Vitaminok:

Megtalálható benne

  • az A vitamin provitaminja: a béta-karotin
  • B2, B6 vitaminok
  • C vitamin
  • E viamin

Ásványi anyagok

Ásványi anyagokban gazdag. Van benne kálium, kalcium, cink, foszfor és még egyéb nyomelemek.

(Források: Wikipédia, Házipatika)

Az édesburgonya, batáta vásárlása

A vásárlásnál az alábbiakra célszerű figyelni

  • bőre ne legyen ráncos vagy sérült (a sérült helyeken könnyen megindulhat a penészedés)
  • három napon belül célszerű elfogyasztani
  • tárolása ne a hűtőben, hanem száraz, hűvös helyen történjen.

Meg kell jegyeznem azonban, hogy jóval drágább, mint a burgonya vagy a sütőtök.

(Forrás: Házipatika)

Édesburgonya elkészítése

Az édesburgonya

  • főzhető
  • párolható
  • süthető
  • grillezhető.

Praktikusan minden készíthető belőle, ami a burgonyából, hogy csak a legfontosabbakat említsem:

  • leves
  • krémleves
  • főzelék
  • köret (püré, tepsis, sült, főzött, párolt)
  • saláta
  • zöldséges ételek (töltött, rakott, baconba göngyölt, tócsni, fasírt)
  • tészták (krokett, lángos)

 

Ha eddig nem tetted, ismerkedj meg ezzel az értékes zöldséggel és készíts belőle különféle ételeket!

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás