Cukkini: a nyár egyik sláger zöldsége. Nagyon sok étel készíthető belőle és előnyös tulajdonságai (pl. alacsony kalóriatartalma) miatt kerüljön minél többször az asztalodra.

Cukkini

Cukkini – néhány tudnivaló

Néhány információ a zöldségről

  • A tökfélék családjába tartozik. Bő termése miatt kiskertekben is termelik otthoni fogyasztásra.

Cukkini a kertben – biokiskert

  • Dél-Amerikából került Európába Amerika felfedezése után. Az ottani őslakosok már jóval régebben is használták tápláléknak. A mediterrán országokban már régóta közkedvelt zöldség, nálunk néhány évtizede jött divatba. Elmondható róla, hogy ma már kedveltebb, mint a spárgatök.
  • Szezonja: június végétől októberig tart. Mivel ebben az időben jó áron kapható, el lehet tenni belőle a fagyasztóba – így a téli időszakban is fogyasztható, elsősorban főzelékként, de lecsóban is jól felhasználható.
  • Alakja: lehet hosszúkás, körte alakú és kerek. Nálunk leginkább a hosszúkás alakú terjedt el.
  • Színe: sötétzöld, de ismert csíkos és cirmos, valamint sárga változata is.

Forrás: Wikipédia

A cukkini értékes anyagai

  • A és C vitamint, valamint jelentősebb mértékben káliumot is tartalmaz. Nagy előnye, hogy kalóriaszegény, ezért az ételkészítésnél kicsit merészebben lehet használni a kiegészítőket, vagy fogyókúrás ételként is kezelhető.
  • Sajnos, nem tudom, honnan mentettem el az alábbi képet, ezért nem tudom a forrást megjelölni (ha valaki tudja, örülnék, ha értesítene),

Mire jó a cukkini?

Felhasználása a gasztronómiában

Legfinomabb zsenge korában, de a nagyobb példányok is felhasználhatók – főleg friss állapotban – például főzelék készítésére. Ezekből lehet gazdaságosan eltenni télire.

A felhasználás formái

Megtisztítva, felezve, kivájva: töltött

Belseje kivájva

Belseje kivájva

Karikákra vágva: rakott, grillezett

Karikákra vágva

Karikákra vágva

Karikákra vágva, közepét kivéve: rántott vagy sörtésztában sütött

Cukkini karikák

Lyukas karikákra vágva

Rántott cukkini

Rántva

Karikákra gyalulva: saláta

Karikákra gyalulva

Karikákra gyalulva

Saláta

Saláta

Felkockázva: főzelék, lecsó, csirkemellhez

Felkockázva

Felkockázva

Reszelve: főzelék, tócsni, csatni

Cukkini csatni

Cukkini csatni

Turmixolva: krémleves

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error