Bodza:látni úton-útfélen: utak mellett, erdők szélén, falusi, sőt városi kertekben is de sajnos, értékeit alig ismerjük. Pedig a természet ingyen kínálja.

Bodza - virágai fehér ernyők

A bodza fajtái

Nem egyetlen növény, valójában három fajta létezik:

  • fekete bodza: a növény cserje, levelei sötétzöldek, fogazottak, bogyója lilás-fekete
  • fürtös bodza: cserje, levelei tojásdad alakúak, bogyója piros, fürtös (ritkán fordul elő)
  • földi bodza: magas kóró, levelei vékonyak, lándzsa alakúak, fűrészes szélűek.

A három fajta közül a fekete bodzát, annak is csak a virágát lehet felhasználni. A földi, vagy más néven gyalog bodza mérgező.

Az, amelyet leginkább ismerünk: a fekete fajta. Ez a néha fává növő cserje egész Európában megtalálható. Nálunk látni úton-útfélen: utak mellett, erdők szélén, falusi, sőt városi kertekben is. Rengeteg bodzabokor van az országban és sajnos, értékeit alig ismerjük, pedig a természet ingyen kínálja ezt a sokféle módon felhasználható növényt. A népi gyógyászatban a szegény ember patikája volt, többféle egészségi panaszt kezeltek vele. A hiedelem szerint a rontó erőket is távol tartotta a háztól. Összefoglaltam Neked a legfontosabb felhasználási lehetőségeit.

A fekete bodza

Hasznos anyagai

  • vitaminok: A, B és C vitamin (bogyós termésében kétszer annyi van, mint a citrusfélékben)
  • ásványi anyagok és nyomelemek: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor.

 

Káros anyagai

A növénynek csak a virága és a termése hasznos, a többi része mérgező. Ezért felhasználásnál mindkettőt minél rövidebb szárral kell leszedni.

Felhasználása

Virága:

májusban és júniusban lehet szedni

Bodza - virágai fehér ernyők

  • citrommal, cukorral kellemes ízű szörp készíthető belőle – sokkal egészségesebb, mint az üdítő italok
  • szárítva tea főzésére alkalmas, amely láz- és köhögéscsillapító,  izzasztó, immunrendszer serkentő (megfázás, influenza esetén hasznos) –  létezik olyan tea recept is, amely karamelizált cukorral, citrommal és citromsavval készül és 5 nap után pezsgőszerű ital lesz (én ezt még nem próbáltam ki)
  • a virágernyőt palacsintatésztába mártva és kisütve különleges étel .

Bogyótermése:

augusztusban, szeptemberben lehet szedni

Bodza - sötétlila bogyós termése

  • zselé, lekvár főzésére alkalmas, amely sötétlila színű és nagyon kellemes íze van
  • bor és pálinka készítésére is használták régebben
  • erős színező hatása van, festék készítésére is felhasználták .

Bodza - bodzadzsemes vajaskenyer

Levele:

  • rovarűző hatású
  • komposztban annak érését gyorsítja.

Ha tudsz valamit hozzátenni a leírtakhoz, kérlek, tedd meg!

 

Forrás: Wikipédia

 

Bodza képek: saját felvételek

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error