Categories Menu

Birsalma tisztítása

Birsalma tisztítása: nem egyszerű, mivel a gyümölcs kemény, sokszor hibás és felületét egy barnás bevonat borítja. Hát akkor hogyan? 

Darabolás 1

Birsalma tisztítása

A birsalma tisztítás több lépcsőben végezhető el. Ezek a lépések a következők:

  1. A héjon levő barnás felület eltávolítása a legegyszerűbben  úgy történik, hogy veszel egy darab kettőbe hajtott konyhai papírtörlőt (esetleg papírszalvétát), és a bevonatot a héjról ledörzsölöd. Ha már nem tisztít jól, mert tele van szösz-mösszel, akkor vegyél egy újabb darabot.

    Birsalma tisztítás előtt

    Birsalma tisztítás előtt

  2. A bevonat eltávolítása után következhet a mosás álló vízben (egy tálban), amelyben a gyümölcsök felületét kézzel ismételten átdörzsölöd. Látni fogod, hogy még lesznek a tálban bevonat-darabok.

    Mosás

    Mosás

  3. Öblítsd le folyó vízben az almákat.

    Öblítés

    Öblítés

  4. A darabolást végezd el egy deszkán. Azért darabold fel a hámozás előtt, mert egészben sokkal nehezebb vele dolgozni. A negyedbe vágott gyümölcsökből könnyebben kivágod a magházat, az esetleges rossz részeket és a héját is könnyebben lehámozhatod. (Itt jegyzem meg, hogy a héj eltávolítása nem minden esetben szükséges

    Darabolás 2

    Darabolás

  5. Héj eltávolítása (ha szükséges, egy kisebb méretű késsel már könnyen elvégezhető.

    Birsalmák lehámozva

    Birsalma tisztítása után

  6. Kiegészítés: megpróbálhatod darabolás előtt is hámozni, de szerintem úgy nehezebb.

    Hámozás 2

    Hámozás egészben

Megjegyzés:

Sütéshez a birsalmát a legjobb félbe vágva és héjasan előkészíteni.

Mikor és hogyan célszerű a birsalmát tisztítani?

Ennek eldöntéséhez tudnod kell, hogy a birsalma héjában és héja alatt van a pektin, amely elősegíti a lekvár és egyéb készítmények sűrűsödését. Ebből következik, hogy a sűrűbb készítményekhez a héjával, a hígabb készítményekhez a héja nélkül célszerű a birsalmát főzni. Egyes esetekben (birsalmasajt) a lehámozott birsalmából nem is lehet a kívánt sűrűséget elérni.

Javaslatok:

  • Birsalma befőtt: hámozva

    Birsalma befőtt

    Birsalma befőtt

  • Birsalma dzsem és lekvár: mindkét változat elképzelhető (a héjas sűrűbb lesz)
    Birsalma dzsem

    Birsalma dzsem

    Birsalma lekvár

    Birsalma lekvár

  • Birsalmasajt: héjastól (lehet magházzal együtt is főzni és utána passzírozni – sokan ezt teszik)

    Birsalmasajt

    Birsalmasajt

  • Sült birsalma: félbe vágva és héjában sütve.
    Sült birsalma

    Sült birsalma

     

     

    Birsalma tisztítása képek: saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás