Categories Menu

Kuszkusz

Kuszkusz: hántolt, őröletlen vagy daraszerűre őrölt durum búzából készül. A daraszemeket lisztréteggel bevonják, így azok könnyen magukba szívják a nedvességet.

Kuszkusz 1

A kuszkusz készítési módjai és felhasználása

Észak-Afrikából származik. Első ránézésre száraztésztának látszik. Olyan, mint egy apró gépi tarhonya, de nem az. Főzéssel vagy párolással lehet belőle ételt készíteni, amelyet változatos módon lehet az étkezésben felhasználni.

Elkészítési változatai

  • Hagyományos elkészítési módja:  kúp alakú edényben ragu fölött megpárolják, a főzött étel ízeit is magába szívja.
  • Elkészíthető pároló betétes edényben gőz fölött.
  • Megfőzhető egyszerű pároló edényben.
  • Salátához 20 perces vizes áztatás is elegendő.

Felhasználási lehetőségei

Az utóbbi időkben hazánkban is szélesíti ételeink választékát. Felhasználási módjai:

  • köret (pörkölthöz, paprikáshoz vagy más, szaftos húsételhez)
  • levesbetét
  • zöldséges ételek alkotója
  • zöldséges töltelékek alkotója
  • saláták tartalmas kiegészítője.

Köret készítése

Legegyszerűbb elkészítése a rizs főzéséhez hasonló.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 5 perc
  • Főzési idő: 20 perc

Összesen: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 3 dl kuszkusz (20 dkg)
  • 4,5 dl húsleves, hús alaplé vagy víz
  • 2 csipet só (húsleves sósságától függően – lehet, hogy nem is kell)

Elkészítése, főzése

  1. Nedvesítsd be szűrőkanálban folyó víz alatt.
  2. Tedd pároló edénybe.
    Kuszkusz főzés előtt 1

    Főzés előtt 1

    Kuszkusz főzés előtt 2

    Főzés előtt 2

  3. Add hozzá a főzőlét (húslevest, alaplét, vizet) forrón.
  4. Hagyd állni lefedve 20 percig. Lassan felveszi a főzővizet és el is készült. A kész kuszkuszt egy villával lazítsd fel. A szemek könnyen elválnak egymástól.
    Kuszkusz megfőzve

    Kuszkusz megfőzve

    Kuszkusz készen 1

    Kuszkusz készen 1

    Kuszkusz készen 2

    Kuszkusz készen 2

Használd fel a fenti lehetőséged szerint kedvedre. Azt ajánlom, először köretként próbáld ki egy kisebb mennyiségben. Ha sikere van, étrended részévé teheted.

Zöldségleves kuszkusszal 1

Zöldségleves kuszkusszal 1

Zöldségleves kuszkusszal 2

Zöldségleves kuszkusszal 2

Gombapörkölt kuszkusszal

Gombapörkölt kuszkusszal

Kuszkusz 1

 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    3 hozzászólás

    1. Zsuzsi, kitaláltad a gondolatomat. 🙂 Épp azon agyaltam, hogy kellene csinálni valamit kuszkuszból. Vajon mennyi lehet a kalóriaértéke? Fogyókúrázóknak jobb, mint a rizs? És a cukorbetegek vajon bátran fogyaszthatják?

    2. Kuszkusz ahogy én készítem: hagymát pirítok, ráteszek mirelit zöldséget, megpárolom,fűszerezem, kevés só (alaplében van só), bors, ráteszek 20 deka kuszkuszt, 1/2 liter forrón húslevest,felforralom, letakarom és kész. Ha van sült csirkehúsom, hozzákeverem.
      Eddig nem nedvesítettem, szükséges?

    3. Kedves Piroska!
      Ez egy nagyon jó recept. Ha megengeded, megfőzném és fel is raknám (a nevedet is beletéve,hogy tőled származik).

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás